Inloggen mijn recepten
Zoete recepten
Taart
Appeltaart
Biscuittaart
Cheesecake
Chocoladetaart
Fruittaart recepten
Kwarktaart
Slof
Worteltaart
Zonder oven
Brownies
Cake
Appelcake
Bananenbrood
Cupcakes & muffins
Kruidcake
Kwarkcake
Red velvet
Stroopwafel
Tulband
Desserts
Donuts
Gebak
Koekjes
Macarons
Pannenkoeken
American Pancakes
Soezen
Wafels
Zoet brood
Oliebollen
Hartige recepten
Bladerdeeg
Borrelhapjes
Brood
Hartige taart
Quiche
Lifestyle recepten
Glutenvrij bakken
Lactosevrij bakken
Vegan bakken
Vegetarisch bakken
Thema recepten
Winter
Feestdagen
Valentijn
Koningsdag
Pasen
Moederdag
Vaderdag
Halloween
Sinterklaas
Kerst
Oud & Nieuw
Verjaardag
Bakken met kinderen
Kindertraktaties
Geboorte
Brunch
High tea
Regenboog
Fruit
Appels
Aardbei
Citroen
Frambozen
Sinaasappel
Kersen
Ananas
Blauwe bessen
Bessen
Bramen
Baktips
Thuisbakkers
Recepten
Iers sodabrood

Iers sodabrood

Dit recept is van: Bakken.nl team

  1. iers soda brood
Item 1 of 1
Iers sodabrood
info
Benodigdheden
Stappen

Iers sodabrood heeft een hele specifieke smaak. Dat komt doordat je Iers sodabrood niet met gist, maar met baksoda bakt. Met dit recept bak je zelf een heerlijk robuust Iers sodabrood.

10 min.Bereidingstijd
45 min.Baktijd
Moeilijkheid
1 broodPorties
BroodOntbijt

Benodigdheden

Ingrediënten

  • Koopmans Patentbloem Kristal
    300 g
    Koopmans Patentbloem Kristal
  • Volkorenmeel
    150 g
    Volkorenmeel
  • Dr. Oetker Baksoda
    1 tl (theelepels)
    Dr. Oetker Baksoda
  • Zout
    1 snufje(s)
    Zout
  • Karnemelk
    400 ml
    Karnemelk

Keukenspullen

  • Bakpapier
    Bakpapier
  • Bakplaat
    Bakplaat

Bestel gemakkelijk en snel je bakproducten bij ons zusje DeLeuksteTaartenshop.

Stappen

1. Voorbereiden

Verwarm de oven voor (elektrisch 230°C / hetelucht 220°C).

Bekleed een bakplaat met bakpapier.

2. Iers sodabrood deeg maken

Doe het volkorenmeel (150 g), bloem, zout (1 snufje) en baksoda (1 tl) in een kom en meng dit goed door elkaar. Maak een kuiltje in het midden, schenk de karnemelk (400 ml) er in en roer alles goed door.

Kneed het deeg voor het Iers Sodabrood zo kort mogelijk. Het moet een stevig, bijna droog deeg worden, maar moet wel goed aan elkaar plakken. Is het sodabrooddeeg te droog voeg dan nog een klein scheutje karnemelk toe. Is het te plakkerig, voeg dan nog wat bloem toe.

3. Iers soda brood bakken

Doe het Iers sodabrood deeg op de bakplaat en maak een ronde schijf van ongeveer 2,5 cm dik.

Zet de bakplaat in de oven en bak het Iers sodabrood ongeveer 20 minuten.

Verlaag de oventemperatuur naar 200˚C en bak het Iers sodabrood nog 10-15 minuten. Hou het brood goed in de gaten. Als het Iers soda brood te bruin is, leg dan een stuk aluminiumfolie op de bovenkant.

Haal het Iers sodabrood uit de oven en laat het goed afkoelen op een rooster.

Extra lekker sodabrood

Maak het Iers sodabrood extra lekker met Parmezaanse kaas. Meng 150 g Parmezaanse kaas door het brooddeeg en strooi nog wat over de bovenkant van het brood.

Over dit recept

Bakken.nl team

Dit recept is van Bakken.nl team

De recepten van Bakken.nl zijn gemaakt voor de enthousiaste thuisbakker. Lekkere baksels die ook voor beginnende bakkers haalbaar zijn. Bij onze recepten staat plezier in het bakken centraal: niet overdreven moeilijk, maar wel met een tof resultaat. We maken zoveel mogelijk recepten kidsproof, want bakken met je kids is het allerleukste. Op het opruimen na dan.

Bakken.nl

Over ons

Algemene voorwaarden

Privacybeleid

Cookiebeleid

Compliance

Nieuwsbrief

Klantenservice

Contact

Veelgestelde vragen

Sociale media

Instagram

Facebook

Pinterest

© 2025 Bakken.nl. Een initiatief van Dr. Oetker en Koopmans.