Bakken.nl

Wat vond jij er van? Beoordeel dit recept

qr-code

Iers sodabrood

Iers sodabrood heeft een hele specifieke smaak. Dat komt doordat je Iers sodabrood niet met gist, maar met baksoda bakt. Met dit recept bak je zelf een heerlijk robuust Iers sodabrood.

Bereiden

10 min

Baktijd

45 min

Niveau

Gemiddeld

Aantal

1 brood

Voorbereiden

Elektrisch 230°C / Hetelucht 220°C

  1. Stap 1

    Verwarm de oven voor.

  2. Stap 2

    Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Iers sodabrood deeg maken

  1. Stap 3

    • Koopmans Patentbloem Kristal

    • 150 g volkorenmeel

    • 1 tl Dr. Oetker Baksoda

    • Snufje zout

    Doe het volkorenmeel, bloem, zout en baksoda in een kom en meng dit goed door elkaar.

  2. Stap 4

    • 400 ml karnemelk

    Maak een kuiltje in het midden, schenk de karnemelk er in en roer alles goed door.

  3. Stap 5

    Kneed het deeg voor het Iers Sodabrood zo kort mogelijk. Het moet een stevig, bijna droog deeg worden, maar moet wel goed aan elkaar plakken. Is het sodabrooddeeg te droog voeg dan nog een klein scheutje karnemelk toe. Is het te plakkerig, voeg dan nog wat bloem toe.

Iers soda brood bakken

  1. Stap 6

    Doe het Iers sodabrood deeg op de bakplaat en maak een ronde schijf van ongeveer 2,5 cm dik.

  2. Stap 7

    Zet de bakplaat in de oven en bak het Iers sodabrood ongeveer 20 minuten.

  3. Stap 8

    Verlaag de oventemperatuur naar 200˚C en bak het Iers sodabrood nog 10-15 minuten. Hou het brood goed in de gaten. Als het Iers soda brood te bruin is, leg dan een stuk aluminiumfolie op de bovenkant.

  4. Stap 9

    Haal het Iers sodabrood uit de oven en laat het goed afkoelen op een rooster.

    Extra lekker sodabrood

    Maak het Iers sodabrood extra lekker met Parmazaanse kaas. Meng 150 g Parmazaanse kaas door het brooddeeg en strooi nog wat over de bovenkant van het brood.

Ontvang makkelijk de lekkerste recepten, schrijf je in

Lekker hè al die recepten! Schrijf je in voor onze Bakken.nl nieuwsbrief en krijg elke maand de nieuwste recepten en leuke bakverhalen per e-mail. Zo mis je niets.