Danna

Bakken.nl

Wat vond jij er van? Beoordeel dit recept

qr-code

Hartige kaassoesjes

Maak je eigen hartige soesjesdeeg vanaf de basis met kristalbloem, bak ze en vul met een heerlijk kaasmengsel. Lekker bij de borrel.

Bereiden

30 min

Baktijd

25 min

Niveau

Uitdagend

Aantal

25 soesjes

Voorbereiden

Elektrisch 210°C / Hetelucht 200°C

  1. Stap 1

    Haal de bakplaat uit de oven en verwarm de oven voor.

  2. Stap 2

    Bekleed de bakplaat met bakpapier.

Maak hartig soesjesdeeg

  1. Stap 3

    • 100 g melk

    • 100 g water

    • 100 g boter

    • Snufje zout

    Doe de melk, het water, de boter en het zout in een steelpan. Breng het langzaam aan de kook en zorg ervoor dat alle boter gesmolten is.

  2. Stap 4

    • 100 g Koopmans Patentbloem Kristal

    Haal de pan van het vuur en voeg in 1 keer de bloem toe. Roer goed door tot alle bloem is opgenomen en zet de pan terug op het vuur.

  3. Stap 5

    Roer een paar minuten door op het vuur totdat de bloem een beetje plakt aan de bodem en het geheel een glanzende bal wordt. Doe het deeg hierna in een koude kom en laat het een paar minuten afkoelen.

  4. Stap 6

    • 4 eieren

    Voeg 1 voor 1 de eieren toe, zorg ervoor dat elk ei helemaal is opgenomen voordat het volgende ei erbij gaat.

  5. Stap 7

    • 100 g Gruyère (geraspt)

    Voeg de kaas toe en roer even goed door.

Hartige soesjes bakken

  1. Stap 8

    Doe het soesjesdeeg in een spuitzak met een glad spuitmondje en spuit kleine toefjes op een met bakpapier bekleed bakblik. De puntjes die ontstaan na het spuiten druk je even plat met een natte vinger.

  2. Stap 9

    Bak de soesjes in ongeveer 20-25 minuten af tot ze gaar en goudbruin zijn.

Maak een stevige kaasvulling

  1. Stap 10

    • 400 g roomkaas

    • 100 g Gruyère (geraspt)

    • 1 tl mosterd

    • Scheutje worcestersaus

    • Snufje cayennepeper

    • Zout

    • Peper

    Meng alle ingrediënten in een kom en maak op smaak, week intussen de gelatine blaadjes in koud water.

  2. Stap 11

    • 200 ml slagroom

    Voeg de slagroom toe aan het kaasmengsel en roer met een mixer tot de slagroom dikker wordt.

  3. Stap 12

    • 6 blaadjes Dr. Oetker Gelatine

    • 3 el water

    Verwarm de gelatine met het water in een pannetje op laag vuur. Zodra de gelatine opgelost is, roer deze met een spatel door het kaasmengsel en zet dit in de koelkast.

Vul je hartige kaassoesjes

  1. Stap 13

    Snijdt het kapje van de soesjes en vul deze met de kaasmousse, dat kan met een spuitzak of een lepel.

  2. Stap 14

    • Garnering (bijv. peterselie, paprikapoeder of walnoot)

    Zet de kapjes er weer op en garneer met paprikapoeder, een walnootje of peterselie.

Ontvang makkelijk de lekkerste recepten, schrijf je in

Lekker hè al die recepten! Schrijf je in voor onze Bakken.nl nieuwsbrief en krijg elke maand de nieuwste recepten en leuke bakverhalen per e-mail. Zo mis je niets.