Annet

Bakken.nl

Wat vond jij er van? Beoordeel dit recept

qr-code

Friese oranjekoek

Altijd al Friese oranjekoek willen maken? Maar hoe kom je aan gekonfijte sinaasappelschilletjes? Geen probleem…! Die maak je gewoon zelf. In dit recept leer ik je hoe je sinaasappelschilletjes konfijt.

Bereiden

30 min

Baktijd

25 min

Niveau

Uitdagend

Aantal

10-12 porties

Voorbereiden

Elektrisch 170°C / Hetelucht 150°C

  1. Stap 1

    Verwarm de oven voor.

Gekonfijte sinaasappel bereiden

  1. Stap 2

    • 3 stuks sinaasappel (Biologisch)

    Boen de sinaasappels schoon.

  2. Stap 3

    Schil de sinaasappels zo dun mogelijk met b.v. een dunschiller en snijd de schillen in dunne reepjes.

  3. Stap 4

    • 75 g suiker

    • 100 ml water

    Doe de reepjes, suiker en water in de pannetje met een dikke bodem en laat het 1 uur pruttelen op laag vuur in een open pan.

  4. Stap 5

    Laat de gekonfijte sinaasappelschilletjes afkoelen voordat je ze verwerkt in het deeg.

Oranjekoek deeg bereiden

  1. Stap 6

    • 2 tl anijszaad

    • 1 tl Dr. Oetker Backin

    • 300 g bloem

    • 75 g roomboter

    • 35 g Koopmans Maizena

    • 4 el water

    • Snufje zout

    Doe alle ingrediënten samen met 75 gram sinaasappelschilletjes in een kom en maak een samenhangend deeg. Kneed het oranjekoekdeeg niet te lang en laat dit minimaal een uur rusten in de koelkast.

  2. Stap 7

    Rol het deeg uit in twee gelijke plakken deeg. Bekleed de onderkant van de bakvorm met het deeg.

Vulling bereiden

  1. Stap 8

    • 300 g Dr. Oetker Amandelspijs

    • 1 tl citroen (rasp)

    • 1 stuk ei

    Meng de amandelspijs met het ei en de citroenrasp. Maak een samenhangend geheel en leg het spijs even apart.

  2. Stap 9

    Doe de amandelspijs in de bakvorm en bedek het laatste stukdeeg weer op de amandelspijs.

Friese oranje koek bakken

  1. Stap 10

    Prik met een vork gaatjes in het oranjekoek deeg, dit voorkomt luchtbellen.

  2. Stap 11

    Bak de Friese oranjekoek af in 25 minuten en laat de koek volledig afkoelen

Glazuur bereiden

  1. Stap 12

    • 3 stuks frambozen

    • 1 el water

    Kook kort 3 frambozen met een eetlepel water. Zeef het sap en vang het op.

  2. Stap 13

    • 100 g poedersuiker

    Doe de poedersuiker in een kom. Voeg steeds een klein beetje frambozensap toe, totdat er een dikke pasta ontstaat. (deze moet wel uit te smeren zijn over de koek)

  3. Stap 14

    Bestrijk de afgekoelde oranjekoek met het glazuur.

  4. Stap 15

    Snij een klein randje aan alle kanten van de oranjekoek, zodat er mooie strakke zijkanten ontstaan.

Oranjekoek versieren

  1. Stap 16

    • 200 ml slagroom

    • 2 el suiker

    Klop de slagroom met de suiker op en doe de slagroom in een spuitzak.

  2. Stap 17

    Snijd de oranjekoek in 9 stukken, spuit de slagroom op en versier de Friese oranjekoeken tenslotte met frambozen.

Ontvang makkelijk de lekkerste recepten, schrijf je in

Lekker hè al die recepten! Schrijf je in voor onze Bakken.nl nieuwsbrief en krijg elke maand de nieuwste recepten en leuke bakverhalen per e-mail. Zo mis je niets.