Inloggen mijn recepten
Zoete recepten
Taart
Appeltaart
Biscuittaart
Cheesecake
Chocoladetaart
Fruittaart recepten
Kwarktaart
Slof
Worteltaart
Zonder oven
Brownies
Cake
Appelcake
Bananenbrood
Cupcakes & muffins
Kruidcake
Kwarkcake
Red velvet
Stroopwafel
Tulband
Desserts
Donuts
Gebak
Koekjes
Macarons
Pannenkoeken
American Pancakes
Soezen
Wafels
Zoet brood
Oliebollen
Hartige recepten
Bladerdeeg
Borrelhapjes
Brood
Hartige taart
Quiche
Lifestyle recepten
Glutenvrij bakken
Lactosevrij bakken
Vegan bakken
Vegetarisch bakken
Thema recepten
Winter
Feestdagen
Valentijn
Koningsdag
Pasen
Moederdag
Vaderdag
Halloween
Sinterklaas
Kerst
Oud & Nieuw
Verjaardag
Bakken met kinderen
Kindertraktaties
Geboorte
Brunch
High tea
Regenboog
Fruit
Appels
Aardbei
Citroen
Frambozen
Sinaasappel
Kersen
Ananas
Blauwe bessen
Bessen
Bramen
Baktips
Thuisbakkers
Recepten
Friese oranjekoek

Friese oranjekoek

Dit recept is van: Annet

  1. friese oranjekoek
Item 1 of 1
Friese oranjekoek
info
Benodigdheden
Stappen

Altijd al Friese oranjekoek willen maken, maar weet je niet hoe je aan gekonfijte sinaasappelschilletjes komt? Geen probleem, die maak je gewoon zelf! In dit recept leer je hoe je sinaasappelschilletjes konfijt voor een echte Friese oranjekoek.

30 min.Bereidingstijd
25 min.Baktijd
Moeilijkheid
10-12Porties
PlaatkoekKoekjesTaartAmandelspijsFrambozenSinaasappelAnijs

Benodigdheden

Ingrediënten

  • Sinaasappel (biologisch)
    3 Stuk(s)
    Sinaasappel (biologisch)
  • Suiker (kristalsuiker)
    75 g
    Suiker (kristalsuiker)
  • Water
    100 ml
    Water
  • Anijszaad
    2 tl (theelepels)
    Anijszaad
  • Dr. Oetker Backin bakpoeder
    1 tl (theelepels)
    Dr. Oetker Backin bakpoeder
  • Bloem
    300 g
    Bloem
  • Boter (ongezouten roomboter)
    75 g
    Boter (ongezouten roomboter)
  • Maizena (bijv. Koopmans)
    35 g
    Maizena (bijv. Koopmans)
  • Water
    5 el (eetlepels)
    Water

 

  • Zout
    1 snufje(s)
    Zout
  • Dr. Oetker Amandelspijs
    300 g
    Dr. Oetker Amandelspijs
  • Citroenrasp
    1 tl (theelepels)
    Citroenrasp
  • Ei
    1 Stuk(s)
    Ei
  • Frambozen
    3 Stuk(s)
    Frambozen
  • Poedersuiker
    100 g
    Poedersuiker
  • Verse slagroom (onbereid)
    200 ml
    Verse slagroom (onbereid)
  • Suiker (kristalsuiker)
    2 el (eetlepels)
    Suiker (kristalsuiker)

Keukenspullen

  • Vierkante bakvorm 18x18 cm
    Vierkante bakvorm 18x18 cm
  • Deegroller
    Deegroller
    Bestel dit product online
  • Mixer met deeghaken
    Mixer met deeghaken
  • Steelpan
    Steelpan
  • Spuitzak
    Spuitzak
    Bestel dit product online
  • Spuitmond (rozet)
    Spuitmond (rozet)
  • Zeefje
    Zeefje

Bestel gemakkelijk en snel je bakproducten bij ons zusje DeLeuksteTaartenshop.

Stappen

1. Gekonfijte sinaasappel bereiden

Boen de biologische sinaasappels (3 stuks) schoon.

Schil de sinaasappels zo dun mogelijk met b.v. een dunschiller en snijd de schillen in dunne reepjes.

Doe de reepjes, suiker (75 g) en water (100 ml) in het pannetje met een dikke bodem en laat het 1 uur pruttelen op laag vuur in een open pan.

Laat de gekonfijte sinaasappelschilletjes afkoelen voordat je ze verwerkt in het deeg.

2. Oranjekoekdeeg bereiden

Doe het anijszaad (2 tl), Dr. Oetker Backin bakpoeder (1 tl), bloem (300 g), roomboter (75 g), Koopmans Maizena (35 g), water (4 el) en een snufje zout samen met 75 gram sinaasappelschilletjes in een kom en maak een samenhangend deeg. Kneed het oranjekoekdeeg niet te lang en laat dit minimaal een uur rusten in de koelkast.

Rol het deeg uit in twee gelijke plakken deeg. Bekleed de onderkant van de bakvorm met het deeg.

3. Voorverwarmen

Verwarm de oven voor (elektrisch 170°C / hetelucht 150°C). Bekleed de bakvorm met bakpapier of vet in met bakspray.

4. Vulling bereiden

Meng de Dr. Oetker Amandelspijs (300 g) met het ei (1 stuks) en de citroenrasp (1 tl). Maak een samenhangend geheel en leg het spijs even apart.

Doe de amandelspijs in de bakvorm en bedek het met het laatste stuk deeg.

5. Friese oranjekoek bakken

Prik met een vork gaatjes in het oranjekoekdeeg. Dit voorkomt luchtbellen.

Bak de Friese oranjekoek af in 25 minuten en laat de koek volledig afkoelen.

6. Glazuur bereiden

Kook kort de frambozen (3 stuks) met het water (1 el). Zeef het sap en vang het op.

Doe de poedersuiker (100 g) in een kom. Voeg steeds een klein beetje frambozensap toe, totdat er een dikke pasta ontstaat (deze moet wel uit te smeren zijn over de koek).

Verwijder de afgekoelde oranjekoek uit de bakvorm en bestrijk met het glazuur.

Snij een klein randje aan alle kanten van de oranjekoek, zodat er mooie strakke zijkanten ontstaan.

7. Oranjekoek versieren

Klop de slagroom (200 ml) met de suiker (2 el) op en doe de slagroom in een spuitzak.

Snijd de oranjekoek in 9 stukken, spuit de slagroom op en versier de Friese oranjekoeken tenslotte met frambozen.

Bakken.nl

Over ons

Algemene voorwaarden

Privacybeleid

Cookiebeleid

Compliance

Nieuwsbrief

Klantenservice

Contact

Veelgestelde vragen

Sociale media

Instagram

Facebook

Pinterest

© 2025 Bakken.nl. Een initiatief van Dr. Oetker en Koopmans.