Altijd al Friese oranjekoek willen maken, maar weet je niet hoe je aan gekonfijte sinaasappelschilletjes komt? Geen probleem, die maak je gewoon zelf! In dit recept leer je hoe je sinaasappelschilletjes konfijt voor een echte Friese oranjekoek.
Bestel gemakkelijk en snel je bakproducten bij ons zusje DeLeuksteTaartenshop.
Boen de biologische sinaasappels (3 stuks) schoon.
Schil de sinaasappels zo dun mogelijk met b.v. een dunschiller en snijd de schillen in dunne reepjes.
Doe de reepjes, suiker (75 g) en water (100 ml) in het pannetje met een dikke bodem en laat het 1 uur pruttelen op laag vuur in een open pan.
Laat de gekonfijte sinaasappelschilletjes afkoelen voordat je ze verwerkt in het deeg.
Doe het anijszaad (2 tl), Dr. Oetker Backin bakpoeder (1 tl), bloem (300 g), roomboter (75 g), Koopmans Maizena (35 g), water (4 el) en een snufje zout samen met 75 gram sinaasappelschilletjes in een kom en maak een samenhangend deeg. Kneed het oranjekoekdeeg niet te lang en laat dit minimaal een uur rusten in de koelkast.
Rol het deeg uit in twee gelijke plakken deeg. Bekleed de onderkant van de bakvorm met het deeg.
Verwarm de oven voor (elektrisch 170°C / hetelucht 150°C). Bekleed de bakvorm met bakpapier of vet in met bakspray.
Meng de Dr. Oetker Amandelspijs (300 g) met het ei (1 stuks) en de citroenrasp (1 tl). Maak een samenhangend geheel en leg het spijs even apart.
Doe de amandelspijs in de bakvorm en bedek het met het laatste stuk deeg.
Prik met een vork gaatjes in het oranjekoekdeeg. Dit voorkomt luchtbellen.
Bak de Friese oranjekoek af in 25 minuten en laat de koek volledig afkoelen.
Kook kort de frambozen (3 stuks) met het water (1 el). Zeef het sap en vang het op.
Doe de poedersuiker (100 g) in een kom. Voeg steeds een klein beetje frambozensap toe, totdat er een dikke pasta ontstaat (deze moet wel uit te smeren zijn over de koek).
Verwijder de afgekoelde oranjekoek uit de bakvorm en bestrijk met het glazuur.
Snij een klein randje aan alle kanten van de oranjekoek, zodat er mooie strakke zijkanten ontstaan.
Klop de slagroom (200 ml) met de suiker (2 el) op en doe de slagroom in een spuitzak.
Snijd de oranjekoek in 9 stukken, spuit de slagroom op en versier de Friese oranjekoeken tenslotte met frambozen.