🧁 Log in om je Bak & Spaar punten te bekijken of actieproducten te kopen. Lees meer.

Recepten Bak & Spaar
Recepten
  • Zoek naar '' in alle recepten
Producten
  • Zoek naar '' in alle producten
Recepten
  • Zoek naar '' in alle recepten
Producten
  • Zoek naar '' in alle producten

Terug Menu

  • Bak & Spaar
    • Bak & Spaar Shop
  • Recepten
    • Favoriete recepten
    • Zoete recepten
      • Zoete recepten
      • Taart
        • Taart
        • Appeltaart
        • Biscuittaart
        • Cheesecake
        • Chocoladetaart
        • Fruittaart recepten
        • Slof
        • Worteltaart
      • Zonder oven
      • Brownies
      • Cake
        • Cake
        • Bananenbrood
        • Cupcakes & muffins
        • Kruidcake
        • Kwarkcake
        • Red velvet
        • Stroopwafel
        • Tulband
      • Desserts
      • Donuts
      • Gebak
      • Koekjes
      • Pannenkoeken
      • Soezen
      • Wafels
      • Zoet brood
    • Hartige recepten
      • Hartige recepten
      • Bladerdeeg
      • Borrelhapjes
      • Brood
      • Cake
      • Hartige taart
      • Quiche
    • Lifestyle recepten
      • Lifestyle recepten
      • Glutenvrij bakken
      • Lactosevrij bakken
      • Vegan bakken
      • Vegetarisch bakken
    • Thema recepten
      • Thema recepten
      • Moederdag
      • Bakken met kinderen
        • Bakken met kinderen
        • Kindertraktaties
      • Regenboog
      • Seizoen bakken
        • Seizoen bakken
        • Lente
        • Zomer
        • Herfst
        • Winter
      • Geboorte
      • Verjaardag
      • Reisje door Europa
      • Brunch
      • Halloween
      • Sinterklaas
      • Kerst
      • Oud & Nieuw
      • Valentijn
      • Pasen
    • Baktips
  • Bak & spaar shop
  • Profiel
    • Profiel
    • Account aanpassen
    • Wachtwoord wijzigen
    • Bestelgeschiedenis
    • Favoriete recepten
    • Favoriete producten
  • Contact
Zoete recepten
Taart
Appeltaart Biscuittaart Cheesecake Chocoladetaart Fruittaart recepten Slof Worteltaart
Zonder oven Brownies
Cake
Bananenbrood Cupcakes & muffins Kruidcake Kwarkcake Red velvet Stroopwafel Tulband
Desserts Donuts Gebak Koekjes Pannenkoeken Soezen Wafels Zoet brood
Hartige recepten
Bladerdeeg Borrelhapjes Brood Cake Hartige taart Quiche
Lifestyle recepten
Glutenvrij bakken Lactosevrij bakken Vegan bakken Vegetarisch bakken
Thema recepten
Moederdag
Bakken met kinderen
Kindertraktaties
Regenboog
Seizoen bakken
Lente Zomer Herfst Winter
Geboorte Verjaardag Reisje door Europa Brunch Halloween Sinterklaas Kerst Oud & Nieuw Valentijn Pasen
Baktips
Recepten
Friese oranjekoek

Friese oranjekoek

Dit recept is van: Annet

friese oranjekoek
Friese oranjekoek
Info Benodigdheden Stappen

Altijd al Friese oranjekoek willen maken, maar weet je niet hoe je aan gekonfijte sinaasappelschilletjes komt? Geen probleem, die maak je gewoon zelf! In dit recept leer je hoe je sinaasappelschilletjes konfijt voor een echte Friese oranjekoek.

30 min. Bereidingstijd
25 min. Baktijd
 
 
 
 
 
Moeilijkheid
10-12 Porties
Plaatkoek Koekjes Taart Amandelspijs Frambozen Sinaasappel Anijs

Nog geen beoordelingen. ${ totalRatings } beoordeling. ${ totalRatings } beoordelingen.

Bedankt voor je beoordeling! Wat vind je van dit recept?
${ message.value }
${ message.value }

Benodigdheden

Ingrediënten

  • Sinaasappel (biologisch)
    3 stuk(s)
    Sinaasappel (biologisch)
  • Suiker (kristalsuiker)
    75 g
    Suiker (kristalsuiker)
  • Water
    100 ml
    Water
  • Anijszaad
    2 tl (theelepels)
    Anijszaad
  • Dr. Oetker Backin bakpoeder
    1 tl (theelepels)
    Dr. Oetker Backin bakpoeder
  • Bloem
    300 g
    Bloem
  • Boter (ongezouten roomboter)
    75 g
    Boter (ongezouten roomboter)
  • Maizena (bijv. Koopmans)
    35 g
    Maizena (bijv. Koopmans)
  • Water
    5 el (eetlepels)
    Water

 

  • Zout
    1 snufje(s)
    Zout
  • Dr. Oetker Amandelspijs
    300 g
    Dr. Oetker Amandelspijs
  • Citroenrasp
    1 tl (theelepels)
    Citroenrasp
  • Ei
    1 stuk(s)
    Ei
  • Frambozen
    3 stuk(s)
    Frambozen
  • Poedersuiker
    100 g
    Poedersuiker
  • Verse slagroom (onbereid)
    200 ml
    Verse slagroom (onbereid)
  • Suiker (kristalsuiker)
    2 el (eetlepels)
    Suiker (kristalsuiker)

Keukenspullen

  • Vierkante bakvorm 18x18 cm
    Vierkante bakvorm 18x18 cm
  • Deegroller
    Deegroller
    Bestel dit product online
  • Mixer met deeghaken
    Mixer met deeghaken
    Productdetails
  • Steelpan
    Steelpan
  • Spuitzak
    Spuitzak
    Bestel dit product online
  • Spuitmond (rozet)
    Spuitmond (rozet)
  • Zeefje
    Zeefje

Stappen

1. Gekonfijte sinaasappel bereiden

Boen de biologische sinaasappels (3 stuks) schoon.

Schil de sinaasappels zo dun mogelijk met b.v. een dunschiller en snijd de schillen in dunne reepjes.

Doe de reepjes, suiker (75 g) en water (100 ml) in het pannetje met een dikke bodem en laat het 1 uur pruttelen op laag vuur in een open pan.

Laat de gekonfijte sinaasappelschilletjes afkoelen voordat je ze verwerkt in het deeg.

2. Oranjekoekdeeg bereiden

Doe het anijszaad (2 tl), Dr. Oetker Backin bakpoeder (1 tl), bloem (300 g), roomboter (75 g), Koopmans Maizena (35 g), water (4 el) en een snufje zout samen met 75 gram sinaasappelschilletjes in een kom en maak een samenhangend deeg. Kneed het oranjekoekdeeg niet te lang en laat dit minimaal een uur rusten in de koelkast.

Rol het deeg uit in twee gelijke plakken deeg. Bekleed de onderkant van de bakvorm met het deeg.

3. Voorverwarmen

Verwarm de oven voor (elektrisch 170°C / hetelucht 150°C). Bekleed de bakvorm met bakpapier of vet in met bakspray.

4. Vulling bereiden

Meng de Dr. Oetker Amandelspijs (300 g) met het ei (1 stuks) en de citroenrasp (1 tl). Maak een samenhangend geheel en leg het spijs even apart.

Doe de amandelspijs in de bakvorm en bedek het met het laatste stuk deeg.

5. Friese oranjekoek bakken

Prik met een vork gaatjes in het oranjekoekdeeg. Dit voorkomt luchtbellen.

Bak de Friese oranjekoek af in 25 minuten en laat de koek volledig afkoelen.

6. Glazuur bereiden

Kook kort de frambozen (3 stuks) met het water (1 el). Zeef het sap en vang het op.

Doe de poedersuiker (100 g) in een kom. Voeg steeds een klein beetje frambozensap toe, totdat er een dikke pasta ontstaat (deze moet wel uit te smeren zijn over de koek).

Verwijder de afgekoelde oranjekoek uit de bakvorm en bestrijk met het glazuur.

Snij een klein randje aan alle kanten van de oranjekoek, zodat er mooie strakke zijkanten ontstaan.

7. Oranjekoek versieren

Klop de slagroom (200 ml) met de suiker (2 el) op en doe de slagroom in een spuitzak.

Snijd de oranjekoek in 9 stukken, spuit de slagroom op en versier de Friese oranjekoeken tenslotte met frambozen.

 

Gratis verzending vanaf €35 in Nederland en België

Bakken.nl shop

Over ons

Wat is Bak & Spaar?

Algemene voorwaarden

Privacybeleid

Cookiebeleid

Klantenservice

Contact

Veelgestelde vragen

Bestellen & betalen

Bezorgen

Retourneren

Sociale media

Instagram

Facebook

Pinterest

 
 
 
 
 
© 2022 Bakken.nl. Een initiatief van Dr. Oetker en Koopmans.