Annet

Bakken.nl

Wat vond jij er van? Beoordeel dit recept

qr-code

Friese dumkes

Ken je ze… dat kleine koekje wat je op een terrasje bij de koffie krijgt? Friese dumkes! Met die heerlijke warme smaken van anijs, kaneel en gember. Een heel eenvoudig koekje om te maken en nog lekker ook.

Bereiden

15 min

Baktijd

25 min

Niveau

Eenvoudig

Aantal

20-25 koekjes

Voorbereiden

  1. Stap 1

    • Zakje Dr. Oetker Hazelnoten

    Hak de hazelnoten maar hak ze niet te fijn. Zet de grofgehakte hazelnoten apart.

  2. Stap 2

    • 180 g bloem

    • ½ tl Dr. Oetker Backin

    • 1 tl anijspoeder

    • 1 el anijszaad

    • 1 tl gemalen gember

    • 1 tl kaneel

    • ¼ tl zout (snufje)

    Weeg de bloem af en meng in een kom met het bakpoeder en de specerijen goed door elkaar.

Dumkes deeg maken

  1. Stap 3

    • 120 g roomboter (kamertemperatuur)

    • 100 g bruine basterdsuiker

    • 1 ei

    Doe de boter en de suiker in een kom en mix deze door elkaar. Voeg het ei toe. Voeg hierna het bloemmengsel toe en kneed tot een samenhangend deeg.

  2. Stap 4

    • 1 el volle melk

    Voeg als laatste een eetlepel melk toe. Kneed het deeg nog eenmaal kort. Rol het deeg tussen twee vellen huishoudfolie uit tot een plak van 1 centimeter dikte. Leg dit voor een uur te rusten in de koelkast.

Friese dumkes bakken

Elektrisch 170°C / Hetelucht 165°C

  1. Stap 5

    Verwarm de oven voor. Bekleed de bakplaat met een vel bakpapier.

  2. Stap 6

    Neem de plak deeg uit de koelkast. Snijd het deeg in rechthoekjes van 2 bij 4 centimeter. Leg deze, met voldoende tussenruimte, op de bakplaat.

    Deeg snijden

    Hecht je aan mooie rechte gelijkmatige plakken? Neem dan een bijvoorbeeld een liniaal en rol hierlangs met een pizzasnijder.

  3. Stap 7

    Bak de koekjes af in het midden van de oven. Bak de koekjes in 20 tot 25 minuten gaar. Genietsje jo miel! (Eet smakelijk!)

Ontvang makkelijk de lekkerste recepten, schrijf je in

Lekker hè al die recepten! Schrijf je in voor onze Bakken.nl nieuwsbrief en krijg elke maand de nieuwste recepten en leuke bakverhalen per e-mail. Zo mis je niets.