Speculaasjes, chocolade, roomkaas en kersen… klinkt goed hè? Dat zijn de hoofdingrediënten voor deze cheesecake. De bodem maak je van speculaasjes, die je vast nog over hebt van Sinterklaas en voor deze cheesecake heb je geen oven nodig. Hij doet het trouwens ook erg goed als toetje. En de tip van de dag is om er echt kleine stukjes van te snijden.
Bestel gemakkelijk en snel je bakproducten bij ons zusje DeLeuksteTaartenshop.
Laat de kersen (250 g) uitlekken in een vergiet. Het sap hoef je niet te bewaren. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Vet de randen in met boter. Knip 2 stroken bakpapier en plak deze tegen de wand van de springvorm.
Smelt de boter (70 g) voor de bodem. Maal ondertussen de speculaasjes (200 g) fijn. Zorg dat je een beetje speculaas achterhoudt om te versieren. Het malen kan met een keukenmachine of doe de koekjes in een afgesloten plastic zak en maak ze fijn met een deegroller.
Roer de gesmolten boter door het speculaaskruim en meng goed. Stort het mengsel in de springvorm en druk het plat op de bodem. Dit kan heel makkelijk met de onderkant van een glas. Zet de springvorm in de koelkast.
Om de vulling te maken smelt je op een laag pitje de pure chocolade (200 g) met de kaneel (1,5 tl). Zodra het mengsel voor de helft gesmolten is, kun je het vuur uitzetten. Zo smelt de chocolade rustig verder, zonder dat het verbrandt.
Klop de slagroom (100 ml) met de poedersuiker (50 g) stijf. Mix in de andere kom de roomkaas (400 g) los. Voeg de opgeklopte slagroom toe en mix het samen nog eens goed door.
Spatel dan de gesmolten chocolade erdoor en de helft van de kersen.
Stort de vulling op de speculaasbodem en strijk het glad. Duw de rest van de uitgelekte kersen in de vulling.
Laat de chocolade-cheesecake ten minste 3 uur opstijven in de koelkast.
Versier de taart last-minute met speculaasjes, dan blijven ze lekker knapperig. En snijd de taart aan met een warm mes, dan krijg je mooie stukken.