Annet

Bakken.nl

Wat vond jij er van? Beoordeel dit recept

qr-code

Brood kerstboom

Als dit geen pronkstuk tijdens de kerstbrunch is… Van de eenvoudige broodmix voor witbrood maak je deze fantastische kerstboom.

Bereiden

90 min

Baktijd

20 min

Niveau

Gemiddeld

Aantal

22 bolletjes

Deeg bereiden

 1. Stap 1

  • 1 pak Koopmans Witbrood

  • 20 g margarine

  • 275 ml water (handwarm 38°C- 40°C)

  Doe de mix en de boter in een beslagkom en voeg het water toe. Kneed het geheel in circa 4 minuten met een mixer met deeghaken tot een soepel deeg.

 2. Stap 2

  Laat het deeg in de kom, afgedekt met plastic folie, 10 minuten rijzen bij kamertemperatuur.

Maak een brood kerstboom

 1. Stap 3

  Druk het deeg plat. Maak de bolletjes door een afgewogen stukje deeg plat te drukken. Pak daarna steeds links en rechts de zijkant van het lapje en druk deze in het midden over elkaar heen. Draai het lapje een kwartslag en doe dit nogmaals. Ga zolang door totdat er aan de onderkant een glad bolletje ontstaat.

 2. Stap 4

  • Bakje maanzaad

  • Bakje sesamzaad

  Draai het bolletje om zodat de naad aan de onderkant komt. Maak alle 21 bolletjes iets vochtig en doop hiervan 6/7 bolletjes in maanzaad en 6/7 bolletjes in sesamzaad.

 3. Stap 5

  Leg de bolletjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat in de vorm van een kerstboom. Laat ongeveer ½ centimeter ruimte tussen de bolletjes. Zo kunnen de bolletjes tegen elkaar aanrijzen en sluiten ze mooi aan.

Bak je brood kerstboom

Elektrisch 220°C / Hetelucht 200°C

 1. Stap 6

  Leg een vochtige theedoek over de kerstboom en laat het deeg 45 minuten narijzen. Verwarm 15 minuten voor het einde van deze rijsstijd de oven voor.

 2. Stap 7

  Bak het brood onder in de oven in circa 15 tot 20 minuten gaar en bruin.

 3. Stap 8

  • 9-10 cherrytomaatjes

  Versier de boom met mini tomaatjes door deze met een cocktailprikker in een aantal bolletjes te prikken. Serveer de brood kerstboom met een dipsausje. Eet smakelijk!

  Kerstster als piek?

  Knip een kerstster uit een oude kerstkaart of magazine, plak deze samen met een prikker op een stevig stuk karton en gebruik deze als piek.

Ontvang makkelijk de lekkerste recepten, schrijf je in

Lekker hè al die recepten! Schrijf je in voor onze Bakken.nl nieuwsbrief en krijg elke maand de nieuwste recepten en leuke bakverhalen per e-mail. Zo mis je niets.