Als dit geen pronkstuk tijdens de kerstbrunch is… Van de eenvoudige broodmix voor witbrood maak je deze fantastische kerstboom.
Bestel gemakkelijk en snel je bakproducten bij ons zusje DeLeuksteTaartenshop.
Doe de mix (1 pak Koopmans Witbrood) en de boter (20 g) in een beslagkom en voeg het water (275 ml) toe. Kneed het geheel in circa 4 minuten met een mixer met deeghaken tot een soepel deeg.
Laat het deeg in de kom, afgedekt met plastic folie, 10 minuten rijzen bij kamertemperatuur.
Druk het deeg plat. Maak de bolletjes door een afgewogen stukje deeg plat te drukken. Pak daarna steeds links en rechts de zijkant van het lapje en druk deze in het midden over elkaar heen. Draai het lapje een kwartslag en doe dit nogmaals. Ga zolang door totdat er aan de onderkant een glad bolletje ontstaat.
Draai het bolletje om zodat de naad aan de onderkant komt. Maak alle 21 bolletjes iets vochtig en doop hiervan 6 á 7 bolletjes in maanzaad en 6 á 7 bolletjes in sesamzaad.
Leg de bolletjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat in de vorm van een kerstboom. Laat ongeveer ½ centimeter ruimte tussen de bolletjes. Zo kunnen de bolletjes tegen elkaar aan rijzen en sluiten ze mooi aan.
Leg een vochtige theedoek over de kerstboom en laat het deeg 45 minuten narijzen. Verwarm 15 minuten voor het einde van deze rijstijd de oven voor (elektrisch 220°C / hetelucht 200°C).
Bak het brood onder in de oven in circa 15 tot 20 minuten gaar en bruin.
Versier de boom met mini tomaatjes door deze met een cocktailprikker in een aantal bolletjes te prikken. Serveer de broodkerstboom met een dipsausje. Eet smakelijk!
Knip een kerstster uit een oude kerstkaart of magazine, plak deze samen met een prikker op een stevig stuk karton en gebruik deze als piek.