Boterkoek met citroen, frambozen en witte chocolade is rijk van smaak en toch fris. De romige witte chocolade past mooi bij de lichte citroensmaak. De frambozen geven iedere hap iets sappigs en fruitigs. Perfect voor bij de koffie of als zoete afsluiter na een etentje.
In dit boterkoek recept maak je een klassiek deeg met zachte roomboter, suiker en bloem. Meng er citroenrasp door en spatel de stukjes witte chocolade erdoor. Druk het deeg in de vorm en verdeel de frambozen erover. Strijk de bovenkant glad en bak tot de rand licht kleurt en de boterkoek stevig aanvoelt.
Laat de boterkoek even afkoelen in de vorm en snijd daarna in punten of blokjes. Serveer boterkoek met citroen en frambozen op kamertemperatuur, dan komt de smaak het best naar voren. Bewaar de rest afgedekt, zo blijft de boterkoek een paar dagen lekker.
Bestel gemakkelijk en snel je bakproducten bij ons zusje DeLeuksteTaartenshop.
Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor: 165 graden (hete lucht) 180 graden (elektrische oven) stand 3-4 (gasoven)
Vet de vorm in met boter of gebruik een bakspray (bijv,. Dr. Oetker). Klop het ei los in een kommetje.
Mix met de mixer met deeghaken de roomboter (200 g) zacht in een beslagkom. Voeg daarna de boterkoekmix, de grof gehakte witte chocolade (75 g). citroenrasp (1 el) en 2/3 van het losgeklopte ei toe en kneed het geheel met een mixer met deeghaken of met de hand tot een samenhangend deeg.
Doe de helft van het deeg in de bakvorm en verdeel het deeg met de bolle kant van een natte lepel over de vorm.
Verdeel de frambozen gelijkmatig over de onderste laag deeg en druk ze zachtjes aan, zodat ze een beetje in het deeg zinken. Leg vervolgens de tweede helft van het deeg voorzichtig bovenop de frambozen en druk het lichtjes aan om alles goed op zijn plaats te houden.
Bestrijk het deeg met de rest van het losgeklopte ei. Trek met een vork schuine lijnen in het deeg, zodat er een ruitpatroon ontstaat.
Bak de boterkoek in circa 25 minuten gaar en goudbruin. Laat de boterkoek circa 1 uur afkoelen, voordat je hem uit de vorm haalt.