Koopmans

Wat vond jij er van? Beoordeel dit recept

qr-code

Banoffee cake

De banoffee pie is een traditioneel recept uit de Engelse keuken. Daar kunnen we natuurlijk ook een lekkere Hollandse variant van maken: Cake met bananen, een snufje kaneel en heerlijke zelfgemaakte karamel op basis van mascarpone.

Bereiden

30 min

Baktijd

65 min

Niveau

Gemiddeld

Aantal

20-25 plakjes

Voorbereiden

Elektrisch 160°C / Hetelucht 150°C

  1. Stap 1

    Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor.

  2. Stap 2

    Vet de cakevorm in met boter en bestuif de binnenkant met bloem of gebruik een bakspray.

    Gebruik je een bakspray, laat het dan minimaal 5 minuten goed opdrogen aan de lucht voordat je het cakebeslag in het bakblik doet. Bestuiven met bloem is dan niet nodig.

Bananencake maken

  1. Stap 3

    • 240 g Koopmans Fijne Cake

    • 3 eieren

    • 225 g zonnebloemolie

    • 1 tl kaneel

    Doe de cakemix, eieren, olie en kaneel in een beslagkom. Roer het geheel met de mixer op de laagste stand in 1 minuut tot een glad cakebeslag. Klop het cakebeslag daarna met de mixer op de hoogste stand in ongeveer 2 minuten tot een luchtig beslag.

  2. Stap 4

    • 400 g banaan (in stukjes gesneden)

    Roer de bananen door het cakebeslag. Schenk nu alles in de cakevorm.

    Rijpe bananen

    Hoe rijper de banaan, hoe lekkerder het eindresultaat!

  3. Stap 5

    Bak de bananencake in 60 tot 70 minuten gaar en goudbruin.

  4. Stap 6

    Haal de bananencake uit de vorm en laat op een rooster afkoelen.

Zelf karamel maken

  1. Stap 7

    • 200 g suiker

    • 70 ml water

    Verwarm de suiker en het water in een steelpannetje. Roer niet! Haal het pannetje van het vuur als de suiker een honingachtige kleur krijgt.

  2. Stap 8

    • 120 g boter (in blokjes)

    • 250 g mascarpone

    Meng de boter door de gesmolten suiker en roer daarna de mascarpone erdoor. Roer heel goed totdat je een mooie gladde karamel krijgt.

  3. Stap 9

    Laat de karamel afkoelen in de pan, de karamel moet nog wel goed vloeibaar blijven.

    Pan schoonmaken

    Een pannetje met karamel krijg je heel eenvoudig schoon. Kook water in de pan en de achtergebleven karamel in de pan lost vanzelf op.

Banoffee cake decoreren

  1. Stap 10

    Verdeel vervolgens de helft van de zelfgemaakte karamel over de cake, zodat het een echte banoffee cake wordt.

  2. Stap 11

    • 300 ml slagroom

    Klop de slagroom lobbig. Meng de andere helft van de karamel met de slagroom. Verdeel de karamelslagroom over de banoffee cake.

  3. Stap 12

    • 1 banaan (in schijfjes)

    • Choco flakes

    Garneer de banoffee cake met wat extra schijfjes banaan en wat choco flakes of wat chocoladeschaafsel.

    Chocolade schaafsel maken

    Chocolade schaafsel kun je eenvoudig zelf maken. Leg de chocolade een tijdje in de koelkast, zodat de chocolade goed stevig wordt. Snijd daarna met een kaasschaaf of dunschiller krullen van de reep chocolade.

Ontvang makkelijk de lekkerste recepten, schrijf je in

Lekker hè al die recepten! Schrijf je in voor onze Bakken.nl nieuwsbrief en krijg elke maand de nieuwste recepten en leuke bakverhalen per e-mail. Zo mis je niets.