Met dit recept kwam Britt door de voorrondes van Heel Holland Bakt: een appeltaart met een bodem van kokosdeeg en daarop een vulling van djeruk perut-roomrijst en daarop in Cointreau gestoofde appeltjes.
Bestel gemakkelijk en snel je bakproducten bij ons zusje DeLeuksteTaartenshop.
Doe de Koopmans Patentbloem Kristal (200 g), kokosrasp (30 g), boter (100 g) en de poedersuiker (15 g) in een keukenmachine, pulseer er telkens één eetlepel ijskoud water bij tot het appeltaartdeeg vanzelf een bal vormt. Maak je het deeg met de mixer met garden, voeg dan ook tussen het mixen door, beetje bij beetje water toe.
Doe de dessert rijst (75), melk (500 ml), vanille (inclusief peul), djeruk perut (7 blaadjes) en een deel van de suiker (75 g) in een pannetje en kook op zacht vuur tot de rijst gaar is (dit duurt ongeveer 20 minuten).
Haal de blaadjes en de peul eruit. Roer de 4 eidooiers los met de resterende suiker, giet er een beetje van de hete rijst met melk bij en doe dat vervolgens terug in het pannetje bij de rest van de roomrijst.
Roer op laag vuur tot het dikker wordt.
Verwarm de oven voor (elektrisch 180°C / hetelucht 160°C).
Rol het appeltaartdeeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van ongeveer 3 mm dik en bekleed daarmee je ingevette vorm (bodem en randen).
Schil de appels (3 stuks) en snijd ze in dikke schijfjes (zeker 1 cm dik). Zet een ruime pan op de warmtebron, doe hierin een flinke scheut Cointreau en de suiker (1 el) en dan de appels. Laat op medium warmte de appels iets zachter worden.
Schep de roomrijst in het bakblik en leg daar bovenop de appels. Bak de asian apple pie in ca. 30 minuten gaar.
Je kunt de appels ‘aflakken’ met wat abrikozenjam verwarmd met een eetlepel water en eventueel wat gehakte pistache nootjes over de appels strooien.