Britt

Bakken.nl

Wat vond jij er van? Beoordeel dit recept

qr-code

Asian apple pie

Met dit recept kwam Britt door de voorrondes van Heel Holland Bakt: een appeltaart met een bodem van kokosdeeg en daarop een vulling van djeruk perut-roomrijst en daarop in Cointreau gestoofde appeltjes.

Bereiden

50 min

Baktijd

30 min

Niveau

Uitdagend

Aantal

10-12 taartpunten

Appeltaart deeg maken

  1. Stap 1

    • 200 g Koopmans Patentbloem Kristal

    • 30 g kokosrasp

    • 100 g boter (koud)

    • 15 g poedersuiker

    Doe alle ingrediënten in een keukenmachine, pulseer er telkens één eetlepel ijskoud water bij tot het appeltaartdeeg vanzelf een bal vormt. Maak je het deeg met de mixer met garden, voeg dan ook tussen het mixen door, beetje bij beetje water toe.

  2. Stap 2

Djeruk perut roomrijst bereiden

  1. Stap 3

    • 75 g dessert rijst

    • 7 blaadjes djeruk perut (ook wel kaffir limoen blad of ‘combava/te koop bij de toko)

    • 75 g suiker

    • 1 vanillestokje (merg eruit geschraapt of een eetlepel vanille aroma)

    • 500 ml volle melk

    Doe rijst, melk, vanille (inclusief peul), djeruk perut en 75 gram van de suiker in een pannetje en kook op zacht vuur tot de rijst gaar is (dit duurt ongeveer 20 minuten).

  2. Stap 4

    • 4 eidooiers

    • 75 g suiker

    Haal de blaadjes en de peul eruit. Roer de 4 eidooiers los met de resterende suiker, giet er een beetje van de hete rijst met melk bij en doe dat vervolgens terug in het pannetje bij de rest van de roomrijst.

  3. Stap 5

    Roer op laag vuur tot het dikker wordt.

  4. Stap 6

    Verwarm de oven voor op: elektrisch 180°C / hetelucht 160°C.

Asian apple pie bakken

  1. Stap 7

    Rol het appeltaart deeg op een met bloem bestoven werkbald uit tot een lap van ongeveer 3mm dik en bekleed daarmee je ingevette vorm (bodem en randen).

  2. Stap 8

    • 3 appels

    • Cointreau (scheut)

    • 1 el suiker

    Schil de appels en snijd ze in dikke schijfjes (zeker 1cm dik). Zet een ruime pan op de warmtebron, doe hierin een flinke scheut Cointreau en de suiker en dan de appels. Laat op medium warmte de appels iets zachter worden.

  3. Stap 9

    Schep de roomrijst in het bakblik en leg daar bovenop de appels. Bak de asian apple pie in ca. 30 minuten gaar.

    Topping

    Je kunt de appels ‘aflakken’ met wat abrikozenjam verwarmd met een eetlepel water en eventueel wat gehakte pistache nootjes over de appels strooien.

Ontvang makkelijk de lekkerste recepten, schrijf je in

Lekker hè al die recepten! Schrijf je in voor onze Bakken.nl nieuwsbrief en krijg elke maand de nieuwste recepten en leuke bakverhalen per e-mail. Zo mis je niets.