Deze glutenvrij appeltaart heeft een heerlijke notensmaak. Niet voor niets, want de basis van deze appeltaart is zelfrijzend amandelbakmeel van Koopmans. Dit bijzondere meel is een geweldige optie voor mensen die op zoek zijn naar een glutenvrij alternatief. Zelfrijzend amandelbakmeel is gemaakt van gemalen amandelen en is van nature vrij van gluten. Het zorgt voor een heerlijk luchtige textuur en voegt een rijke, nootachtige smaak toe aan de appeltaart. Deze verrukkelijke appeltaart met amandelmeel is een ware smaaksensatie die je niet wilt missen!
Strooi voordat je het appelmengsel in de vorm doet eventueel 3 eetlepels custard, 3 eetlepels paneermeel of 3 verkruimelde beschuiten over de appeltaartbodem. Zo voorkom je een vochtige bodem. Custard geeft een lekker vanillesmaak aan de taart, paneermeel of beschuit geeft geen smaak af.
Kies voor een appeltaart altijd voor friszure, stevige appels: Cox-Oranje, Jonagold, Elstar of Granny Smith.
De appeltaart kun je ongeveer drie dagen in de koelkast bewaren. Je kunt de appeltaart ook invriezen, dan blijft hij 3 weken goed.
Bestel gemakkelijk en snel je bakproducten bij ons zusje DeLeuksteTaartenshop.
Wel de rozijnen (25 g) in lauwwarm water (circa 15 minuten) en dep ze droog.
Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor (elektrisch 170°C / hetelucht 160°C).
Houd een halve eetlepel zelfrijzend amandelbakmeel apart om het aanrecht mee te bestuiven. Neem een beslagkom en roer de boter (200 g) zacht totdat het romig is. Voeg zelfrijzend amandelbakmeel (400 g), witte basterdsuiker (160 g), een snufje zout en 2/3 van het losgeklopte ei toe aan de beslagkom. Meng het geheel goed door elkaar met een mixer met deeghaken of kneed het met de hand, totdat er een samenhangend appeltaartdeeg ontstaat. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het ongeveer 10 minuten rusten in de koelkast.
Schil de appels (1 kg), verwijder de klokhuizen en snijd de appels in kleine blokjes.
Meng de appelblokjes met de suiker (50 g), kaneel (2-3 tl) en de rozijnen.
Neem ¾ van het appeltaartdeeg en gebruik dit om de bodem en de rand van de springvorm te bekleden.
Vul de vorm met het appelmengsel en druk dit stevig aan.
Bestuif het aanrecht met het achtergehouden amandelmeel en vorm van het resterende deeg dunne rolletjes, druk deze iets plat en leg deze kruislings over het appelmengsel.
Bestrijk de reepjes en de rand van de appeltaart met de rest van het losgeklopte ei.
Bak de glutenvrije appeltaart in circa 50 minuten gaar en goudbruin.
Al sinds 1846 maakt Koopmans het Nederlandse gezinnen gemakkelijk om zelf iets lekkers te bakken. We horen regelmatig: ‘ik bak met Koopmans, want dan weet ik zeker dat het lukt’. En daar zijn we best trots op. Jaren geleden begon het met een boekweitmolen in Holwerd en inmiddels staan onze producten in alle supermarkten.