Bakken.nl

Wat vond jij er van? Beoordeel dit recept

qr-code

Appeltaart met kerstboom

Met een kleine variatie op de appeltaart zoals je die gewend bent, maak je de ultieme kerstappeltaart!

Bereiden

40 min

Baktijd

60 min

Niveau

Eenvoudig

Aantal

12 taartpunten

Voorbereiden

Elektrisch 180°C / Hetelucht 165°C

  1. Stap 1

    • 100 g rozijnen

    Wel de rozijnen in lauwwarm water (circa 15 minuten) en dep ze droog.

  2. Stap 2

    Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor.

  3. Stap 3

    Vet de springvorm in met boter of gebruik een bakspray (bijv. Dr. Oetker).

Appeltaartdeeg maken

  1. Stap 4

    • 220 g boter

    • 1 ei

    • 1 pak Koopmans Appeltaart extra deeg

    Roer de boter zacht in een beslagkom en voeg de appeltaartmix en 2/3 van het losgeklopte ei toe.

  2. Stap 5

    Kneed het geheel met een mixer met deeghaken of met de hand tot een samenhangend appeltaartdeeg.

  3. Stap 6

    Bekleed de bodem en de rand van de springvorm met 4/5e van het deeg.

  4. Stap 7

    • 1,4 kg appels (ca. 8 appels Elstar of Jonagold)

    Schil de appels, verwijder de klokhuizen. Snijd de appels in blokjes.

  5. Stap 8

    • 3 tl kaneel

    • 30 g suiker

    Meng de appelblokjes met de suiker, kaneel en rozijnen.

  6. Stap 9

    Vul de vorm met de appelblokjes en druk dit aan.

    Voorkom een vochtige bodem

    Strooi eventueel, voordat je het appelmengsel in de vorm doet, 3 eetlepels custard of 3 eetlepels paneermeel of 3 verkruimelde beschuiten over de appeltaartbodem. Zo voorkom je een vochtige bodem. Custard geeft een lekker vanillesmaak aan de taart, paneermeel of beschuit geeft geen smaak af.

  7. Stap 10

    Rol het overgebleven deeg uit en snijd er met het sjabloon een kerstboom uit ter grootte van 15 centimeter. Bestrijk met ei en bak deze kerstboom in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar op een met bakpapier beklede bakplaat in het midden van de oven. Laat de kerstboom hierna buiten de oven afkoelen.

    Sjabloon

    Download het sjabloon van de kerstboom op Bakken.nl! Print hem uit en knip daarna de kerstboom uit.

Appeltaart bakken en decoreren

  1. Stap 11

    Bak de appeltaart in 65-75 minuten gaar en goudbruin.

  2. Stap 12

    Laat de appeltaart circa 1 uur afkoelen voordat je de springvorm verwijdert.

  3. Stap 13

    • 2 el poedersuiker

    Decoreer de kerstboom met poedersuiker en plaats in het midden van de taart.

  4. Stap 14

    • 1 zakje Dr. Oetker Vanillesuiker

    • 250 ml slagroom

    Klop de slagroom met de vanillesuiker op en vul een spuitzak. Spuit toefjes op de rand van de taart.

  5. Stap 15

    • 8 kerstchocolaatjes

    Plaats de kerstchocolaatjes in de slagroomtoefjes.

  6. Stap 16

    Knoop als laatste het lint om de taart heen.

    De appeltaart kun je ongeveer drie dagen in de koelkast bewaren. Je kunt de appeltaart ook invriezen, dan blijft hij 3 weken goed.

Ontvang makkelijk de lekkerste recepten, schrijf je in

Lekker hè al die recepten! Schrijf je in voor onze Bakken.nl nieuwsbrief en krijg elke maand de nieuwste recepten en leuke bakverhalen per e-mail. Zo mis je niets.