Met een kleine variatie op de appeltaart zoals je die gewend bent, maak je de ultieme kerstappeltaart!
Bestel gemakkelijk en snel je bakproducten bij ons zusje DeLeuksteTaartenshop.
Wel de rozijnen (100 g) in lauwwarm water (circa 15 minuten) en dep ze droog.
Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor (elektrisch 180°C / hetelucht 165°C).
Vet de springvorm in met boter of gebruik een bakspray (bijv. Dr. Oetker).
Roer de boter (220 g) zacht in een beslagkom en voeg de Koopmans Appeltaartmix (1 pak) en 2/3 van het losgeklopte ei (1 stuks) toe.
Kneed het geheel met een mixer met deeghaken of met de hand tot een samenhangend appeltaartdeeg.
Bekleed de bodem en de rand van de springvorm met 4/5e van het deeg.
Schil de appels (8 stuks) en verwijder de klokhuizen. Snijd de appels in blokjes.
Meng de appelblokjes met de suiker (30 g), kaneel (3 tl) en de rozijnen.
Vul de vorm met de appelblokjes en druk dit aan.
Rol het overgebleven deeg uit en snijd er met het sjabloon een kerstboom uit ter grootte van 15 centimeter. Bestrijk met het overgebleven ei en bak deze kerstboom in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar op een met bakpapier beklede bakplaat in het midden van de oven. Laat de kerstboom hierna buiten de oven afkoelen.
Strooi voordat je het appelmengsel in de vorm doet eventueel 3 eetlepels custard, 3 eetlepels paneermeel of 3 verkruimelde beschuiten over de appeltaartbodem. Zo voorkom je een vochtige bodem. Custard geeft een lekker vanillesmaak aan de taart, paneermeel of beschuit geeft geen smaak af.
Download het sjabloon van de kerstboom op Bakken.nl! Print hem uit en knip daarna de kerstboom uit.
Bak de appeltaart in 65 à 75 minuten gaar en goudbruin.
Laat de appeltaart circa 1 uur afkoelen voordat je de springvorm verwijdert.
Decoreer de kerstboom met poedersuiker (2 el) en plaats in het midden van de taart.
Klop de slagroom (250 ml) met de vanillesuiker (1 zakje) op en vul een spuitzak. Spuit toefjes op de rand van de taart.
Plaats de kerstchocolaatjes (8 stuks) in de slagroomtoefjes.
Knoop als laatste het lint om de taart heen.
De appeltaart kun je ongeveer drie dagen in de koelkast bewaren. Je kunt de appeltaart ook invriezen, dan blijft hij 3 weken goed.
De recepten van Bakken.nl zijn gemaakt voor de enthousiaste thuisbakker. Lekkere baksels die ook voor beginnende bakkers haalbaar zijn. Bij onze recepten staat plezier in het bakken centraal: niet overdreven moeilijk, maar wel met een tof resultaat. We maken zoveel mogelijk recepten kidsproof, want bakken met je kids is het allerleukste. Op het opruimen na dan.