Britt

Bakken.nl

Wat vond jij er van? Beoordeel dit recept

qr-code

Appeltaart met kardemomcustard

Vroeger maakte mijn moeder wel eens een heerlijk toetje met vanillevla en appel in een ovenschaal met paneermeel erbovenop. Aan die herinnering heb ik een liefde voor appel in combinatie met custard overgehouden. In dit appeltaart recept voeg ik daar mijn voorkeur voor bijzondere smaken aan toe!

Bereiden

40 min

Baktijd

60 min

Niveau

Uitdagend

Aantal

12 taartpunten

Voorbereiden

  1. Stap 1

    Vet de springvorm in met boter of gebruik een bakspray (bijv. Dr. Oetker).

Appeltaart deeg maken

  1. Stap 2

    • 1 pak Koopmans Appeltaart

    • 175 g boter

    • 1 ei

    Roer de boter zacht in een beslagkom en voeg appeltaart mix en 2/3 van het losgeklopte ei toe.

  2. Stap 3

    Kneed het geheel met een mixer met deeghaken of met de hand tot een samenhangend appeltaartdeeg.

  3. Stap 4

    Bekleed de bodem en de randen van de springvorm zo gelijkmatig mogelijk met het appeltaartdeeg.

Custard vulling maken

  1. Stap 5

    • 10 kardemom (peulen)

    • 1 liter melk

    • 65 g suiker

    Zet de melk in een steelpan op het vuur en voeg de kardemompeulen en de suiker toe. Laat op laag vuur de melk rustig trekken, ongeveer 20 minuten. Roer het regelmatig door.

  2. Stap 6

    • 60 g Koopmans Custard

    • 2 el melk

    Roer het custardpoeder los met een paar eetlepels melk.

  3. Stap 7

    Zet dan het vuur dan hoger, zodat de melk bijna gaat koken. Haal de kardemom uit het pannetje. Voeg het custardpoeder dat je al losgeroerd had toe en roer heel goed (eventueel met een garde) tot de vla dikker wordt.

  4. Stap 8

    Schenk de vla in een glazen schaal en dek het goed af met huishoudfolie.

Appel-custard vulling maken

Elektrisch 170°C / Hetelucht 165°C

  1. Stap 9

    Verwarm de oven op voor.

  2. Stap 10

    • 1 kg appels (Elstar)

    • 40 g basterdsuiker

    • 2 el citroensap

    Schil nu de appels, boor de klokhuizen eruit en snijd ze in dunne plakken. Hussel ze om met het citroensap en de basterdsuiker.

  3. Stap 11

    Rangschik nu de appelpartjes in mooie cirkels in het bakblik. Als de bodem bedekt is, begin je daar bovenop een nieuwe laag, tot de appels op zijn

  4. Stap 12

    Roer de custardvla even goed om en schenk over de appelpartjes.

Appeltaart met custard bakken

  1. Stap 13

    Bak de appeltaart ongeveer 60 minuten, de custard moet mooi goudbruin geblakerd zijn.

  2. Stap 14

    Laat de appeltaart volledig afkoelen voor je de taart aansnijdt, anders is de custard te vloeibaar.

Ontvang makkelijk de lekkerste recepten, schrijf je in

Lekker hè al die recepten! Schrijf je in voor onze Bakken.nl nieuwsbrief en krijg elke maand de nieuwste recepten en leuke bakverhalen per e-mail. Zo mis je niets.