Saakje

Bakmeisje bij bakken.nl

Wat vond jij er van? Beoordeel dit recept

qr-code

ABC Speculaas van Saakje

Zo maak je zelf letters van speculaas; om mee te puzzelen, woorden mee te schrijven of gewoon om lekker op te eten

Bereiden

40 min

Baktijd

15 min

Niveau

Eenvoudig

Aantal

10-12 koekjes

Voorbereiden

Elektrisch 190°C / Hetelucht 170°C

  1. Stap 1

    Verwarm de oven voor. Haal de bakplaat uit de oven en bekleed deze met bakpapier.

Speculaasletters maken

  1. Stap 2

    • 1 pak Koopmans Speculaas

    • 150 g boter

    • Scheutje melk

    Roer de boter in een beslagkom zacht en voeg de speculaas mix en een scheutje melk toe.

  2. Stap 3

    Kneed het geheel met een mixer met deeghaken. Maak er daarna met je handen een mooi soepel  speculaasdeeg van. Verpak het speculaasdeeg in huishoudfolie in en leg het even in de koelkast. Bedenk ondertussen wat je wilt gaan ‘schrijven’ met speculaasdeeg en leg alvast een deegroller klaar.

  3. Stap 4

    Bestuif het aanrecht en de deegroller met bloem, zo plakt het deeg niet aan het aanrecht. Haal een kwart van het speculaasdeeg af en rol dit uit tot ongeveer 3-4 mm dik. Snijd hier met behulp van een aardappelschilmesje of paletmes letters uit.

  4. Stap 5

    Leg de speculaasletters op het bakpapier. Houd tenminste 2 cm afstand tussen de koekjes, want ze rijzen nog in de oven. Bestrijk ze met een beetje melk. Bak de ABC speculaasjes ongeveer 15 minuten net onder het midden van de oven. Maak zo van al het speculaasdeeg letterkoekjes.

Speculaasletters versieren

  1. Stap 6

    Laat de ABC speculaasjes afkoelen op de bakplaat, zodat ze lekker knapperig worden.

  2. Stap 7

    • 125 g poedersuiker

    • 1 el water

    Maak dan het glazuur. Doe het water in een kommetje en voeg ongeveer een kwart van de poedersuiker toe. Roer dit tot een glad geheel.

  3. Stap 8

    Voeg steeds meer poedersuiker toe en roer net zo lang totdat je een glad en dik glazuur hebt. Doe dit in een spuitzak en versier hier de ABC speculaasjes mee. Laat het glazuur opdrogen, zodat het hard wordt.

Ontvang makkelijk de lekkerste recepten, schrijf je in

Lekker hè al die recepten! Schrijf je in voor onze Bakken.nl nieuwsbrief en krijg elke maand de nieuwste recepten en leuke bakverhalen per e-mail. Zo mis je niets.