Welke room heb ik nodig voor quiche? Het is een vraag die de Bakken.nl klantenservice regelmatig krijgt. Geen zorgen, we hebben de beste opties voor je op een rijtje gezet en vertellen welke soorten room je beter niet kunt gebruiken.
Voor we vertellen welke room het beste is om een lekkere quiche te maken, leggen we eerst uit wat room precies is. Room is een zuivelproduct, gemaakt van het vet in koemelk. Boeren laten de melk even staan, waardoor het vet naar boven komt drijven. Dit wordt afgeroomd et voila: je hebt verse room!
In de meeste quicherecepten staat gewoon 'room' in de ingrediëntenlijst. Maar ‘room’ is niet in de supermarkt te vinden. Gelukkig zijn er een aantal opties:
Slagroom: Volle room of slagroom is het geheime ingrediënt voor romige quiches. Let hierbij op dat het vetpercentage minimaal 35% is en de slagroom geen toegevoegde suiker bevat. Hoe hoger het vetgehalte, hoe lekkerder het eindresultaat. Deze room gebruik je bijvoorbeeld voor een traditionele Franse Quiche Lorraine
Crème Fraîche: In Nederland wordt naast slagroom ook vaak Crème Fraîche gebruikt voor het maken van quiches. Dit type room bevat wat minder vet dan slagroom en is zowel koud als warm te verwerken. Hierdoor is dit type room ook een goede keuze voor quicherecepten. Houd hierbij rekening dat Crème Fraîche iets minder romig is dan slagroom. Naast deze opties zijn er ook soorten room die je liever niet in je quiche stopt.
Zure room: deze vorm van room heeft een laag vetpercentage (10%) en kun je beter niet verhitten. Zure room schift snel en verliest haar smaak tijdens het bakken. Gebruik dit type room daarom niet voor het bakken van quiches.
Een optie die je nog weleens in recepten tegenkomt is kookroom. Kookroom (light) wordt gezien als de oplossing voor tijdens het koken en de light variant bevat daarnaast ook nog eens minder vet. Dit type room is echter te dun en zorgt ervoor dat je quiche niet mooi bakt. Geen aanrader dus!