Duurzaamheid is ook in de keuken een belangrijk begrip. Wij snappen helemaal dat het soms lastig kan zijn om op een zo duurzaam mogelijke manier met eten en bakken om te gaan. Daarom hebben we een aantal handige tips en duurzame recepten verzameld. Alle kleine beetjes helpen!
Duurzaam bakken kan op veel verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld na over het gebruik van keukenapparatuur (is het wel echt nodig of kan het ook met de hand?), gebruik alternatieven voor bepaalde producten en maak restjes op. Duurzaam bakken is voor iedereen anders, maar voor ons draait het om het bewust gebruiken van producten, apparaten en ingrediënten. Maar er zijn natuurlijk ook duurzame recepten die je kunnen helpen om duurzamer te bakken en te eten.
We beginnen met een paar kleine tips. Let op deze dingen als je in de keuken staat en leer jezelf duurzame gewoontes aan. Op die manier ben je altijd duurzamer bezig en hoef je geen specifieke duurzame recepten te volgen.
Water besparen: laat de kraan niet onnodig lang lopen en meet het water dat je nodig hebt voor een recept met een maatbeker of weegschaal af. Heb je te veel water gepakt? Drink het dan op, gebruik het om je springvormen mee af te wassen of geef het aan je plantjes.
De oven: bovenaan een recept staat vaak dat je moet beginnen met het voorverwarmen van de oven. Lees echter voor je dit doet de rest van het recept door. Soms staat de oven erg lang aan, terwijl dat niet nodig is. Zet de oven in plaats van aan het begin, pas in de laatste 5 minuten aan om voor te verwarmen, zo bespaar je op een makkelijk wat extra stroom.
Vriezer: de vriezer is nog zo’n lastige. Super handig voor het bewaren van restjes en ingrediënten, maar een vriezer gebruikt ook veel stroom. Zorg dat je de vriezer regelmatig ontdooit, daardoor verbruikt hij minder stroom.
De ingrediënten: Koop zo veel mogelijk lokaal en in het seizoen. Natuurlijk zien die frambozen of aardbeien er op het kerstdessert lekker uit, maar op het gebied van duurzaamheid is het een wat minder tactische keuze. Kijk liever eens op een groente- en fruitkalender welke producten in seizoen zijn en haal je ingrediënten bij een lokale ondernemer. Heb je een verpakkingsvrije supermarkt in de buurt? Helemaal mooi! Neem je eigen bakjes mee en haal daar alles wat je nodig hebt voor een bepaald (duurzaam) recept.
Bakmixen: Bak je niet zo vaak? Bak dan eens met een bakmix in plaats van met losse ingrediënten. Door een bakmix te gebruiken, liggen er niet allemaal geopende verpakkingen achterin de keukenkastjes die maar voor de helft gebruikt zijn.
Een goede manier om een steentje bij te dragen op gebied van duurzaamheid is door eens vegan te bakken. Vervang roomboter door een plantaardige variant (Flora boter werkt erg goed) en vervang gewone melk door soja- of havermelk. Online vind je talloze veganistische (duurzame) recepten, maar ook door zelf na te denken over vegan vervangers kom je al een heel eind.
Er zijn een aantal keukenspullen die je regelmatig nodig hebt tijdens het bakken. Natuurlijk kun je gewoon de normale variant gebruiken, maar er zijn vaak ook duurzamere alternatieven.
Bakpapier wordt in veel recepten gebruikt. Deze gooi je vaak na een of een aantal keer gebruiken weg. Kies daarom eens voor een siliconen bakmat. Heb je toch liever bakpapier? Verdiep je dan in composteerbaar bakpapier. Dit speciale bakpapier mag na gebruik bij het gft-afval.
Opbergbakjes: Fanatieke bakkers houden regelmatig iets lekkers over. Zorg daarom dat je altijd genoeg opbergbakjes in huis hebt. Zo vries je eenvoudig dat restje botercrème in en blijven je koekjes net wat langer vers.
Vershoudfolie is net zo’n hoofdpijnkwestie als bakpapier. Het helpt je ingrediënten en baksels langer vers te houden, maar het is ook weer een vorm van weggooi plastic. Op zoek naar een alternatief? Kijk dan eens naar flexibele vershouddeksels. Met deze flexibele deksels sluit je kommetjes en borden met baksels goed af. Deze deksels kunnen na gebruik gewoon in de vaatwasser.
Naast deze tips is het ook goed om eens naar je keukengerei te kijken. Kies waar mogelijk voor natuurlijke materialen, zoals een glazen mengkom of maatbeker in plaats van een van plastic kom. En investeer bijvoorbeeld in een houten snijplank, dat is niet alleen duurzaam, maar ook nog eens beter voor je messen!
Heb je na het bakken iets over? Zoek dan online een recept dat je met deze ingrediënten kunt maken, om ze op te maken. Haal bijvoorbeeld die oude chocoladeletter uit dat keukenkastje en maak chocolate chip cookies of versier koekjes met een restje botercrème.