🧁 Log in om je Bak & Spaar punten te bekijken of actieproducten te kopen. Lees meer.
Voor de meeste baksels heb je meel nodig. Of beter gezegd bloem. Maar wat is nou precies het verschil tussen bloem en meel en welk meel gebruik je waarvoor? Wij leggen het je graag uit!
Bakken doe je meestal met bloem. Er zijn verschillende soorten waar je uit kunt kiezen, maar over het algemeen geldt: gebruik patentbloem voor brood, cakes en taarten en gewone bloem voor koekjes. Bak je brood? Kies dan voor volkorenmeel voor een voedzaam resultaat.
Meel wordt al gebruikt voor consumptie sinds de eerste boeren zich rond 8000 voor Christus vestigden. Zo’n 3000 jaar geleden ontdekten ze in Egypte dat brood kon rijzen, daarvoor werd meel vooral gebruikt voor het maken van pannenkoeken en platbrood. Iedere streek had zijn eigen recepten, maar de meeste bestonden uit een mengsel van water, zout en meel.
Veel mensen vragen zich af wat nou het verschil is tussen bloem en meel. Is het hetzelfde of is er toch verschil? Het is eigenlijk heel simpel:
Meel wordt gemaakt door de hele korrel van het graan te malen, inclusief vliesje.
Om bloem te maken wordt het meel gezeefd, zodat de vliesjes achterblijven en er witte bloem achterblijft
Voor bakken gebruik je meestal bloem. Wil je een gezonde traktatie maken of zelf brood bakken? Kies dan voor (volkoren) meel.
Zoals de naam al doet vermoeden is zelfrijzend bakmeel meel met een rijsmiddel. De fabrikant heeft hieraan alvast de juiste hoeveelheid bakpoeder toegevoegd, zodat je gelijk kunt beginnen met bakken.
Zelf zelfrijzend bakmeel maken? Meng dan 15 gram bakpoeder met 500 gram bloem en zeef het geheel voor gebruik.
We zijn er inmiddels over uit wat het verschil is tussen bloem en meel. Bakken doe je meestal met bloem, maar dan rest nog de vraag: welke soort bloem? De gewone bloem uit de supermarkt is prima, maar heb je de keus, kies dan voor patentbloem.
Patentbloem bevat meer eiwitten en is hierdoor perfect voor het bakken van brood, cakes en taarten. Bak je koekjes? Kies dan voor het beste resultaat voor gewone bloem.
Meergranenmeel is een mix van tarwemeel en tarwebloem met verschillende granen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gerst-, haver- of roggevlokken. Met meergranenmeel bak je heerlijke broden. Voeg zelf nog een handje zonnebloempitten of sesam toe en geniet van een ware traktatie.
Volkorenmeel en tarwemeel zijn verschillende namen voor hetzelfde product. Om volkorenmeel te maken is de volledige graankorrel gebruikt: van meelkern en kiem tot zemel. Je ziet de zemelen in het meel zitten. Volkorenmeel bevat veel vezels en is erg voedzaam. Wil je volkorenbrood maken? Zorg dan dat je tarwemeel in huis hebt!