🧁 Log in om je Bak & Spaar punten te bekijken of actieproducten te kopen. Lees meer.

Recepten Bak & Spaar
Recepten
  • Zoek naar '' in alle recepten
Producten
  • Zoek naar '' in alle producten
Inloggen
Recepten
  • Zoek naar '' in alle recepten
Producten
  • Zoek naar '' in alle producten

Terug Menu

  • Bak & Spaar
    • Bak & Spaar Shop
  • Recepten
    • Favoriete recepten
    • Zoete recepten
      • Zoete recepten
      • Taart
        • Taart
        • Appeltaart
        • Biscuittaart
        • Cheesecake
        • Chocoladetaart
        • Fruittaart recepten
        • Slof
        • Worteltaart
      • Zonder oven
      • Brownies
      • Cake
        • Cake
        • Appelcake
        • Bananenbrood
        • Cupcakes & muffins
        • Kruidcake
        • Kwarkcake
        • Red velvet
        • Stroopwafel
        • Tulband
      • Desserts
      • Donuts
      • Gebak
      • Koekjes
      • Pannenkoeken
      • Soezen
      • Wafels
      • Zoet brood
      • Oliebollen
    • Hartige recepten
      • Hartige recepten
      • Bladerdeeg
      • Borrelhapjes
      • Brood
      • Hartige taart
      • Quiche
    • Lifestyle recepten
      • Lifestyle recepten
      • Glutenvrij bakken
      • Lactosevrij bakken
      • Vegan bakken
      • Vegetarisch bakken
    • Thema recepten
      • Thema recepten
      • Winter
      • Feestdagen
        • Feestdagen
        • Valentijn
        • Koningsdag
        • Pasen
        • Moederdag
        • Vaderdag
        • Halloween
        • Sinterklaas
        • Kerst
        • Oud & Nieuw
      • Verjaardag
      • Bakken met kinderen
        • Bakken met kinderen
        • Kindertraktaties
      • Geboorte
      • Brunch
      • High tea
      • Regenboog
    • Baktips
  • Bak & spaar shop
  • Profiel
    • Profiel
    • Account aanpassen
    • Wachtwoord wijzigen
    • Bestelgeschiedenis
    • Favoriete recepten
    • Favoriete producten
  • Contact
Zoete recepten
Taart
Appeltaart Biscuittaart Cheesecake Chocoladetaart Fruittaart recepten Slof Worteltaart
Zonder oven Brownies
Cake
Appelcake Bananenbrood Cupcakes & muffins Kruidcake Kwarkcake Red velvet Stroopwafel Tulband
Desserts Donuts Gebak Koekjes Pannenkoeken Soezen Wafels Zoet brood Oliebollen
Hartige recepten
Bladerdeeg Borrelhapjes Brood Hartige taart Quiche
Lifestyle recepten
Glutenvrij bakken Lactosevrij bakken Vegan bakken Vegetarisch bakken
Thema recepten
Winter
Feestdagen
Valentijn Koningsdag Pasen Moederdag Vaderdag Halloween Sinterklaas Kerst Oud & Nieuw
Verjaardag
Bakken met kinderen
Kindertraktaties
Geboorte Brunch High tea Regenboog
Baktips
Artikelen
Bakpoeder, baking soda of toch wijnsteenpoeder?

Bakpoeder, baking soda of toch wijnsteenpoeder?

Alles wat je moet weten over bakken met rijsmiddelen

De meeste baksels hebben rijsmiddel nodig. Soms heb je genoeg aan eieren, maar meestal moet je nog iets anders toevoegen zoals bakpoeder, baking soda, gist of wijnsteenpoeder. Wat is het verschil tussen deze rijsmiddelen en welke gebruik je wanneer? Wij vertellen het je!

Samenvatting

Bakpoeder, baking soda, gist of toch wijnsteenpoeder? Voor zoet gebak gebruik je bijna altijd bakpoeder of baking soda. Bak je brood? Kies dan voor gist om het deeg te laten rijzen. Met wijnsteenpoeder maak je mooie meringues en klop je slagroom extra stevig.

anshu-a-E5xgkSFan84-unsplash

De opties

Koekjes, taarten en cakes hebben vaak een beetje extra hulp nodig om luchtig uit de oven te komen. Hiervoor heb je verschillende keuzes:

  • Bakpoeder

  • Baking soda 

  • Gist

  • Wijnsteenpoeder

Bakpoeder

Bakpoeder is het meest gebruikte rijsmiddel in Nederland. Bakpoeder is eigenlijk baking soda gecombineerd met een zuur. Hierdoor hoef je – in tegenstelling tot bij baking soda – niks meer zelf toe te voegen. Bakpoeder is geschikt voor het maken van koekjes, taarten en cupcakes.

Vind je achterin de kast een pakje bakpoeder en wil je weten of deze nog goed is? Doe dan een beetje bakpoeder in een kommetje met warm water. Gaat het water bubbelen? Dan is het bakpoeder nog prima te gebruiken.

Baking soda

Baking soda is in Nederland wat minder populair dan bakpoeder. Dit rijsmiddel bevat nog geen zuur en moet voor gebruik geactiveerd worden. Het toevoegen van zuur zorgt ervoor dat de baksoda reageert en creëert een luchtige structuur.

Je gebruikt baking soda altijd voor zoete gerechten. Dit ingrediënt vind je vooral in Amerikaanse en Britse recepten, maar is ook te gebruiken voor andere recepten. Bak bijvoorbeeld chewy chocolate chip cookies of gebruik de baking soda voor het bakken van een red velvet cake.

Wijnsteenpoeder

Wijnsteenpoeder is een van de ingrediënten van bakpoeder. Dit product wordt gebruikt voor het opkloppen van eiwitten en slagroom. Wijnsteenpoeder werkt als een natuurlijke slagroomversteviger en geeft eiwitten meer volume. Handig voor meringues!

Ga je binnenkort snoepjes of frosting maken? Voeg dan een beetje wijnsteenpoeder toe tijdens het koken van de suiker. Hierdoor kristalliseert de suiker minder snel en krijg je een betere structuur. Daarnaast kun je met wijnsteekpoeder zelf bakpoeder maken met bicarbonaat en maismeel.

sheri-silver-PJ427IJ7990-unsplash

Gist

Gist wordt gebruikt voor het bakken van brood en bijvoorbeeld ook voor vlaaien en poffertjes. Bak je zelf brood? Kneed dan eerst het deeg goed met de hand of machine en laat het vervolgens rusten. Hierdoor krijgt het gist de tijd om luchtbellen te creëren en rijst het brood goed. Voor het bakken van brood heb je keuze uit droge gist en verse gist.

  • Droge gist (ook wel instant gist) is te koop in zakjes met genoeg gist voor 500 gram bloem. Deze gist heeft een veel langere houdbaarheidsdatum dan verse gist en hoeft niet vooraf opgelost te worden

  • Verse gist bewaar je in de koelkast en is ongeveer twee weken houdbaar. Los de gist eerst op in lauwwarm water of melk en voeg het daarna toe aan de bloem

anton-gMZNtPDqobg-unsplash

 

Gratis verzending vanaf €35 in Nederland en België

Bakken.nl shop

Over ons

Wat is Bak & Spaar?

Algemene voorwaarden

Privacybeleid

Cookiebeleid

Klantenservice

Contact

Veelgestelde vragen

Bestellen & betalen

Bezorgen

Retourneren

Sociale media

Instagram

Facebook

Pinterest

 
 
 
 
 
© 2023 Bakken.nl. Een initiatief van Dr. Oetker en Koopmans.