🧁 Log in om je Bak & Spaar punten te bekijken of actieproducten te kopen. Lees meer.
De meeste baksels hebben rijsmiddel nodig. Soms heb je genoeg aan eieren, maar meestal moet je nog iets anders toevoegen zoals bakpoeder, baking soda, gist of wijnsteenpoeder. Wat is het verschil tussen deze rijsmiddelen en welke gebruik je wanneer? Wij vertellen het je!
Bakpoeder, baking soda, gist of toch wijnsteenpoeder? Voor zoet gebak gebruik je bijna altijd bakpoeder of baking soda. Bak je brood? Kies dan voor gist om het deeg te laten rijzen. Met wijnsteenpoeder maak je mooie meringues en klop je slagroom extra stevig.
Koekjes, taarten en cakes hebben vaak een beetje extra hulp nodig om luchtig uit de oven te komen. Hiervoor heb je verschillende keuzes:
Bakpoeder
Baking soda
Gist
Wijnsteenpoeder
Bakpoeder is het meest gebruikte rijsmiddel in Nederland. Bakpoeder is eigenlijk baking soda gecombineerd met een zuur. Hierdoor hoef je – in tegenstelling tot bij baking soda – niks meer zelf toe te voegen. Bakpoeder is geschikt voor het maken van koekjes, taarten en cupcakes.
Vind je achterin de kast een pakje bakpoeder en wil je weten of deze nog goed is? Doe dan een beetje bakpoeder in een kommetje met warm water. Gaat het water bubbelen? Dan is het bakpoeder nog prima te gebruiken.
Baking soda is in Nederland wat minder populair dan bakpoeder. Dit rijsmiddel bevat nog geen zuur en moet voor gebruik geactiveerd worden. Het toevoegen van zuur zorgt ervoor dat de baksoda reageert en creëert een luchtige structuur.
Je gebruikt baking soda altijd voor zoete gerechten. Dit ingrediënt vind je vooral in Amerikaanse en Britse recepten, maar is ook te gebruiken voor andere recepten. Bak bijvoorbeeld chewy chocolate chip cookies of gebruik de baking soda voor het bakken van een red velvet cake.
Wijnsteenpoeder is een van de ingrediënten van bakpoeder. Dit product wordt gebruikt voor het opkloppen van eiwitten en slagroom. Wijnsteenpoeder werkt als een natuurlijke slagroomversteviger en geeft eiwitten meer volume. Handig voor meringues!
Ga je binnenkort snoepjes of frosting maken? Voeg dan een beetje wijnsteenpoeder toe tijdens het koken van de suiker. Hierdoor kristalliseert de suiker minder snel en krijg je een betere structuur. Daarnaast kun je met wijnsteekpoeder zelf bakpoeder maken met bicarbonaat en maismeel.
Gist wordt gebruikt voor het bakken van brood en bijvoorbeeld ook voor vlaaien en poffertjes. Bak je zelf brood? Kneed dan eerst het deeg goed met de hand of machine en laat het vervolgens rusten. Hierdoor krijgt het gist de tijd om luchtbellen te creëren en rijst het brood goed. Voor het bakken van brood heb je keuze uit droge gist en verse gist.
Droge gist (ook wel instant gist) is te koop in zakjes met genoeg gist voor 500 gram bloem. Deze gist heeft een veel langere houdbaarheidsdatum dan verse gist en hoeft niet vooraf opgelost te worden
Verse gist bewaar je in de koelkast en is ongeveer twee weken houdbaar. Los de gist eerst op in lauwwarm water of melk en voeg het daarna toe aan de bloem