Suiker is onmisbaar tijdens het bakken. Je vindt dit ingrediënt in de ingrediëntenlijst van vrijwel ieder bakrecept. Er zijn veel verschillende soorten suiker. Wij vertellen je welke soorten suiker er allemaal zijn en waarvoor je welke soort het beste gebruikt.
Poedersuiker, kristalsuiker of toch basterdsuiker? Er zijn veel verschillende soorten suiker om uit te kiezen. Voor de meeste baksels is kristalsuiker of fijne suiker perfect. Bak je cake of brownies en wil je een extra smeuïg resultaat? Kies dan voor basterdsuiker!
De eerste documentatie van suiker stamt uit ongeveer 500 voor Christus. In Indië kauwde de lokale bevolking al honderden jaren lang op suikerrietstengels en rond het jaar 500 lukte het ze suiker uit de stengels te halen. Tijdens de gouden eeuw werd dit product door zeevaarders naar Europa gehaald. Aan het einde van de 18e eeuw ontdekte wetenschapper Andreas Marggraf dat suiker ook uit suikerbieten gewonnen kon worden. Sindsdien wordt suiker voornamelijk op deze manier gemaakt en is het overal verkrijgbaar.
Onder de basis suikersoorten scharen we de soorten suiker die je veel tegenkomt in recepten en in de supermarkt. De meest voorkomende suikers zijn kristalsuiker, poedersuiker en rietsuiker. Waarschijnlijk heb je van deze soorten suiker zelf ook een pakje in de kast staan. Altijd handig om te hebben, zeker als je af en toe wat lekkers bakt.
Kristalsuiker is de meest gebruikte suikersoort. Deze suiker wordt ook wel tafelsuiker genoemd en vormt de basis voor suikerklontjes. Kristalsuiker is verkrijgbaar in iedere supermarkt en wordt door veel mensen gebruikt tijdens het bakken.
Fijne kristalsuiker is extra fijngemalen kristalsuiker. Fijne kristalsuiker is voor veel recepten de ideale keuze. Door de structuur van fijne kristalsuiker heb je minder kans op suikerkorrels in je beslag dan wanneer je bakt met ruwe kristalsuiker kristalsuiker.
Grove kristalsuiker is dan juist weer extra grof. Je gebruikt deze suiker vooral om mee te decoreren. Maak zelf krakelingen en bestrooi deze met grove kristalsuiker of gebruik grove kristalsuiker voor het maken van roomhoorntjes. Grove kristalsuiker is minder goed te vinden in Nederlandse supermarkten. Woon je vlakbij de grens? Haal deze suiker dan bij supermarkten in België of Duitsland.
Poedersuiker kennen we allemaal wel, maar wist je dat poedersuiker ook een vorm van kristalsuiker is? Om poedersuiker te maken wordt kristalsuiker heel fijn gemalen. Fabrikanten voegen soms nog anti-klontermiddel toe zodat de poedersuiker extra fijn en luchtig blijft. Gebruik poedersuiker bijvoorbeeld voor het maken van botercrème of aardbeien frosting. Daarnaast is poedersuiker natuurlijk perfect om over je lekkere baksels heen te strooien. Zo maak je bijvoorbeeld oliebollen, een cake of stol helemaal af. In België ken je poedersuiker misschien als bloemsuiker, dat is gewoon hetzelfde type suiker als poedersuiker!
Naast poedersuiker is er ook nog suikerbakkerspoeder. Deze soort suiker is nog fijner dan poedersuiker en wordt veel gebruikt door professionele bakkers. Gebruik suikerbakkerspoeder bijvoorbeeld wanneer je werkt met fondant en marsepein en maak hiermee extra fijn glazuur. Ook voor het maken van botercrème is suikerbakkerspoeder eigenlijk nog beter geschikt dan poedersuiker. Met suikerbakkerspoeder wordt je botercrème namelijk nóg zachter van structuur.
Rietsuiker is de enige suikersoort in dit rijtje die niet van suikerbiet gemaakt wordt. Rietsuiker wordt namelijk gemaakt van suikerriet. Koop je lichtbruine of donkerbruine rietsuiker? Dan is er aan de rietsuiker een beetje melasse toegevoegd. Voeg extra smaak toe en gebruik rietsuiker voor het maken van knapperige koekjes of cupcakes. Ook bij rietsuiker is er sprake van verschillende soorten.
Fijne rietsuiker is een fijner gemalen rietsuiker. Van deze soort rietsuiker proef je de korrels minder in een baksel, net als bij fijne kristalsuiker.
Ruwe rietsuiker is een grover gemalen soort rietsuiker. Deze suiker is met name geschikt voor het decoreren en maken van knapperige koekjes. Rietsuiker is ook perfect om het mooie krokante laagje op een crème brûlée mee te maken!
Basterdsuiker is fijne kristalsuiker met wat toevoegingen. Aan deze suiker is suikerstroop en/of karamel toegevoegd. Basterdsuiker zorgt in baksels voor een extra smeuïg resultaat. Hoe donkerder de basterdsuiker, hoe meer smaak! Vergeet echter niet dat met donkere basterdsuiker baksels een stuk donkerder worden qua kleur.
Kom je uit België en kun je nergens basterdsuiker vinden? Dat kan kloppen! Basterdsuiker is een beschermd product en is alleen in Nederland verkrijgbaar. Vervang in een recept de basterdsuiker voor cassonade voor een vergelijkbare smaak.
Witte basterdsuiker wordt gemaakt door lichte suikerstroop te mengen met fijne kristalsuiker. Witte basterdsuiker is de perfecte keuze voor lichte baksels zoals American cookies en blondies.
Lichtbruine basterdsuiker bestaat uit lichtbruine suikerstroop gemengd met fijne kristalsuiker. Bak hiermee chocoladekoekjes of brownies.
Donkere basterdsuiker bevat naast donkerbruine suikerstroop ook karamel. Dit product is daarom de perfecte smaakmaker voor brownies en red velvetcake. Hoe donkerder de basterdsuiker hoe lekkerder het eindresultaat.
Het verschil tussen basterdsuiker en kristalsuiker is eigenlijk alleen de toevoeging van suikerstroop of karamel. De basis van basterdsuiker is namelijk ook gewon kristalsuiker. Door de toevoeging van suikerstroop of karamel wordt de suiker donkerder, plakkeriger en wordt ook het eindresultaat anders. Waar kristalsuiker juist voor een wat harder, droger en krokanter resultaat zorgt, zorgt basterdsuiker juist voor een wat zachter en smeuïger resultaat.
Naast de basis suikersoorten die we eerder op deze pagina beschreven hebben, lichten we ook graag nog een aantal bijzondere suikers toe. Deze gebruik je waarschijnlijk minder vaak, maar ook al deze suikers hebben belangrijke bijzondere eigenschappen die handig zijn om te weten.
Vanillesuiker wordt vooral gebruikt als smaakmaker. Er zijn twee soorten vanillesuiker:
Hoogwaardige vanillesuiker, gemaakt van fijne suiker met vanille-extract
Vanillesuiker op smaak gebracht met smaakstof vanilline
Je kunt vanillesuiker met vanille-extract makkelijk zelf maken en voegt in al jouw baksels een intense vanillesmaak toe. Proef zelf het verschil!
Geleisuiker is suiker waar citroenzuur en pectine aan is toegevoegd. Wil je zelf jam of chutney maken? Gebruik dan geleisuiker om het fruit te conserveren. Bewaar het eindproduct in de koelkast en geniet wekenlang van verse jam.
Parelsuiker is er in verschillende vormen en maten. Gebruik parelsuiker voor het decoreren van koekjes en suikerbrood. Deze suikervorm smelt niet tijdens het bakken en is een fantastische keuze voor het decoreren van zoete baksels.
Hopelijk heb je nu een beter idee welke suiker voor welk soort baksel en eindresultaat geschikt is. Wil je nog meer leren over de verschillende soorten suikers? Ga er dan zelf mee experimenteren! Maak één recept bijvoorbeeld met kristalsuiker en basterdsuiker, zodat je zelf het verschil proeft. En wil je bijvoorbeeld koekjes maken die van buiten krokant zijn en van binnen smeuïg, experimenteer dan eens met verschillende soorten suiker in één koekje. Zo leer je nóg meer over de verschillende suikers en hun rol in je beslag of deeg. Experimenteer ze!