🧁 Log in om je Bak & Spaar punten te bekijken of actieproducten te kopen. Lees meer.
Suiker is onmisbaar tijdens het bakken. Je vindt dit ingrediënt in de ingrediëntenlijst van vrijwel ieder bakrecept. Er zijn veel verschillende soorten suiker. Wij vertellen je welke soorten suiker er allemaal zijn en waarvoor je welke soort het beste gebruikt.
Poedersuiker, kristalsuiker of toch basterdsuiker? Er zijn veel verschillende soorten suiker om uit te kiezen. Voor de meeste baksels is kristalsuiker of fijne suiker perfect. Bak je cake of brownies en wil je een extra smeuïg resultaat? Kies dan voor basterdsuiker!
De eerste documentatie van suiker stamt uit ongeveer 500 voor Christus. In Indië kauwde de lokale bevolking al honderden jaren lang op suikerrietstengels en rond het jaar 500 lukte het ze suiker uit de stengels te halen. Tijdens de gouden eeuw werd dit product door zeevaarders naar Europa gehaald. Aan het einde van de 18e eeuw ontdekte wetenschapper Andreas Marggraf dat suiker ook uit suikerbieten gewonnen kon worden. Sindsdien wordt suiker voornamelijk op deze manier gemaakt en is het overal verkrijgbaar.
Kristalsuiker is de meest gebruikte suikersoort. Deze suiker wordt ook wel tafelsuiker genoemd en vormt de basis voor suikerklontjes. Kristalsuiker is verkrijgbaar in iedere supermarkt en wordt door veel mensen gebruikt tijdens het bakken.
Fijne suiker is extra fijngemalen kristalsuiker. Fijne suiker is voor veel recepten de ideale keuze. Door de structuur heb je minder kans op suikerkorrels in je beslag dan wanneer je bakt met kristalsuiker.
Poedersuiker kennen we allemaal wel, maar wist je dat poedersuiker ook een vorm van kristalsuiker is? Om poedersuiker te maken wordt kristalsuiker heel fijn gemalen. Fabrikanten voegen soms nog anti-klontermiddel toe. Gebruik poedersuiker voor het maken van botercrème of aardbeien frosting en strooi deze suiker over een versgebakken stol of tulband.
Naast poedersuiker is er ook nog suikerbakkerspoeder. Deze suiker is nog fijner dan poedersuiker en wordt veel gebruikt door professionele bakkers. Gebruik suikerbakkerspoeder wanneer je werkt met fondant en marsepein en maak hiermee glazuur.
Grove suiker is dan juist weer extra grof. Je gebruikt deze suiker vooral om mee te decoreren. Maak zelf krakelingen en bestrooi deze met grove suiker of gebruik dit product voor het maken van roomhoorntjes. Grove suiker is minder goed te vinden in Nederlandse supermarkten. Woon je vlakbij de grens? Haal deze suiker dan bij supermarkten in België of Duitsland.
Rietsuiker is de enige in dit rijtje die niet van suikerbiet gemaakt wordt. Rietsuiker wordt namelijk gemaakt van suikerriet. Koop je lichtbruine of donkerbruine rietsuiker? Dan is heb je suiker waar een beetje melasse aan is toegevoegd. Voeg extra smaak toe en gebruik rietsuiker voor het maken van knapperige koekjes of cupcakes.
Basterdsuiker is fijne kristalsuiker met wat toevoegingen. Aan deze suiker is suikerstroop en/of karamel toegevoegd. Basterdsuiker zorgt in baksels voor een extra smeuïg resultaat. Hoe donkerder de basterdsuiker, hoe meer smaak! Vergeet echter niet dat met donkere basterdsuiker baksels een stuk donkerder worden qua kleur.
Kom je uit België en kun je nergens basterdsuiker vinden? Dat kan kloppen! Basterdsuiker is een beschermd product en is alleen in Nederland verkrijgbaar. Vervang in een recept de basterdsuiker voor cassonade voor een vergelijkbare smaak.
Witte basterdsuiker wordt gemaakt door lichte suikerstroop te mengen met fijne kristalsuiker. Witte basterdsuiker is de perfecte keuze voor lichte baksels zoals American cookies en blondies.
Lichtbruine basterdsuiker bestaat uit lichtbruine suikerstroop gemengd met fijne kristalsuiker. Bak hiermee chocoladekoekjes of brownies.
Donkere basterdsuiker bevat naast donkerbruine suikerstroop ook karamel. Dit product is daarom de perfecte smaakmaker voor brownies en red velvetcake. Hoe donkerder de basterdsuiker hoe lekkerder het eindresultaat.
Vanillesuiker wordt vooral gebruikt als smaakmaker. Er zijn twee soorten vanillesuiker:
Hoogwaardige vanillesuiker, gemaakt van fijne suiker met vanille-extract
Vanillesuiker op smaak gebracht met smaakstof vanilline
Je kunt vanillesuiker met vanille-extract makkelijk zelf maken en voegt in al jouw baksels een intense vanillesmaak toe. Proef zelf het verschil!
Geleisuiker is suiker waar citroenzuur en pectine aan is toegevoegd. Wil je zelf jam of chutney maken? Gebruik dan geleisuiker om het fruit te conserveren. Bewaar het eindproduct in de koelkast en geniet wekenlang van verse jam.
Parelsuiker is er in verschillende vormen en maten. Gebruik parelsuiker voor het decoreren van koekjes en suikerbrood. Deze suikervorm smelt niet tijdens het bakken en is een fantastische keuze voor het decoreren van zoete baksels.