Danna

Bakken.nl

Wat vond jij er van? Beoordeel dit recept

qr-code

Sticky toffee pudding

Dit recept is met inspiratie uit de UK tot stand gekomen en is ook voor de Nederlandse smaakpapillen goddelijk lekker! Een heerlijke tulband met dadels en een geweldige karamelsaus.

Bereiden

40 min

Baktijd

25 min

Niveau

Uitdagend

Aantal

12-16 plakjes

Voorbereiden

Elektrisch 180°C / Hetelucht 170°C

  1. Stap 1

    • 225 g dadels (medjool, ontpit)

    • 175 ml water (kokend)

    Snijd de dadels in kleine stukjes en doe ze in een kom, giet het kokende water erover en laat 30 minuten weken.

  2. Stap 2

    Vet de tulbandvorm in en bestuif met bloem en verwarm de oven voor.

Maak een beslag

  1. Stap 3

    • 175 g Koopmans Zelfrijzend Bakmeel

    • 1 zakje Dr. Oetker Backin

    • 2 eieren

    Meng het zelfrijzend bakmeel met het bakpoeder. Klop de eitjes los in een aparte kom.

  2. Stap 4

    • 85 g roomboter (zacht)

    • 140 g rietsuiker

    Klop de boter met de suiker tot deze romig is en lichter kleurt.

  3. Stap 5

    • 2 el stroop

    Voeg de geklopte eitjes beetje bij beetje toe, steeds als het is opgenomen kun je meer toevoegen. Mix vervolgens de tafelstroop door het mengsel en zorg dat deze goed is opgenomen

  4. Stap 6

    • 100 ml melk

    Voeg dan de helft van het bloemmengsel toe aan het mengsel en spatel dat door het beslag. Voeg vervolgens de helft van de melk toe en roer weer door. Herhaal bovenstaande stappen nog een keer met de ander helft van het bloemmengsel en de melk.

  5. Stap 7

    Prak de dadels nog even met een vork en voeg ze dan toe aan het beslag (dus met eventueel vocht). Roer ze er doorheen en stort het beslag in de tulbandvorm.

Bak je sticky pudding

  1. Stap 8

    Bak de tulband in 20 tot 25 minuten goudbruin.

En maak je sticky saus

  1. Stap 9

    • 175 g lichtbruine basterdsuiker

    • 50 g roomboter (in blokjes)

    • 100 ml slagroom

    Verwarm in een pannetje de boter, suiker en de helft van de room tot de suiker is opgelost.

  2. Stap 10

    • 125 ml slagroom

    • 2 el stroop

    Voeg de rest van de room en de stroop toe en laat nog even doorkoken.

  3. Stap 11

    Als de cake is afgekoeld kun je de saus over de cake schenken, maar je kunt het ook ‘op zijn engels’ doen door de helft van de saus in een diep bord of schaal te schenken, de cake daarin te zetten en te overgieten met de rest van de saus. Laat een dag of zelfs 2 dagen trekken zodat de saus helemaal in de cake trekt, dan krijg je nog meer het sticky effect!

Ontvang makkelijk de lekkerste recepten, schrijf je in

Lekker hè al die recepten! Schrijf je in voor onze Bakken.nl nieuwsbrief en krijg elke maand de nieuwste recepten en leuke bakverhalen per e-mail. Zo mis je niets.