Annet

Bakken.nl

Wat vond jij er van? Beoordeel dit recept

qr-code

Hazelnoot schuimtaart

Een echte klassieker. Drie lagen merengue met hazelnoten met daar tussen mokkabotercrème met nougatine. Je bent er even mee bezig maar dan heb je ook wat! Deze taart is goed vooraf te maken. In de vriezer komt hij nog beter op smaak. Haal hem 1½ uur van te voren uit de vriezer en je hebt een echt spektakelstuk op tafel!

Bereiden

90 min

Baktijd

60 min

Niveau

Uitdagend

Aantal

16 taartpunten

Voorbereiden

Hetelucht 180°C

  1. Stap 1

    • 225 g hazelnoten

    Verwarm de oven voor op de heteluchtstand. Leg de hazelnoten op een bakblik en rooster ze in 10 á 12 minuten goudbruin. Laat de noten volledig afkoelen op een koude ondergrond. Hak 150 gram van de hazelnoten in kleine stukjes. Houd de overige 75 gram hele hazelnoten apart voor de nougatine.

  2. Stap 2

    Verlaag de oventemperatuur naar 135°C graden.

Merengue maken

  1. Stap 3

    • 4 eieren

    • 250 g suiker

    • 25 g Koopmans Maizena

    Spits de eieren in een brandschone kom. Zet de eidooiers apart, deze gebruik je later. Klop nu de eiwitten op en voeg lepel voor lepel de suiker toe. Klop door tot de eiwitten gaan glanzen. Zet de mixer uit. Spatel de maïzena door het mengsel. Spatel als laatste de gehakte hazelnoten door het mengsel.

  2. Stap 4

    Neem twee bakplaten en bekleed deze met bakpapier. Teken hierop 3 cirkels van 18 centimeter doorsnede. Doe de merengue in een grote spuitzak en spuit drie cirkels.

  3. Stap 5

    Bak de merengue in een uur gaar. Laat de merengue volledig afkoelen in de oven.

Nougatine maken

  1. Stap 6

    • 75 g suiker

    • 2 el water

    Neem de bakplaat en bekleed deze opnieuw met bakpapier. Doe de suiker en het water in een pan met een dikke bodem om karamel te maken.

  2. Stap 7

    Verwarm de suiker totdat deze bruin wordt. Roer niet in de suiker anders ontstaan er klontjes die niet meer weg gaan. Neem de pan van de warmtebron zodra de karamel de juiste kleur heeft. Voeg direct de resterende hele hazelnoten toe en roer deze snel door. Stort de massa op de bakplaat en laat volledig afkoelen. Let op! De massa is kokend heet!

  3. Stap 8

    Als de karamel met de noten is afgekoeld kan de nougatine gehakt worden. Dit kan in de keukenmachine of met de hand. Hak het in kleine stukjes. Dit komt aan de zijkant van de taart.

Banketbakkersroom bereiden

  1. Stap 9

    • 500 ml melk

    • 80 g suiker

    • 1 vanillestokje

    Doe de melk en de helft van de suiker in een pan. Snijd het vanillestokje in de lengte open. Schrap met de achterkant van een mes het merg uit het vanillestokje. Voeg de merg en het vanillestokje toe aan de melk. Breng de melk aan de kook.

  2. Stap 10

    • 40 g Koopmans Maizena

    Doe in een ruime kom de eierdooiers, de resterende suiker en maïzena bij elkaar. Klopt dit op tot een schuimig massa.

  3. Stap 11

    Haal de pan van de warmtebron en giet 1/3 van de kokende melk bij het eierdooiermengsel (dit heet familie maken). Giet het eierdooiermengsel terug in de pan. Breng de banketbakkersroom al roerend aan de kook. Kook de banketbakkersroom, al roerend, door totdat deze dik genoeg is. Dit duurt ongeveer 2 á 3 minuten.

  4. Stap 12

    Stort de banketbakkersroom in een platte schaal (laat het vanillestokje in de room zitten), dek het af met huishoudfolie en laat deze volledig afkoelen. Zet de banketbakkersroom apart.

Maak een mokka extract

  1. Stap 13

    • 30 g koffie

    • 175 g water

    Zet koffie.

  2. Stap 14

    • 75 g suiker

    • 1 el water

    Doe de suiker met het water in een pan. Laat de suiker op middelmatig vuur karameliseren. Haal de karamel van de warmtebron. Voeg de koffie toe en roer de karamel totdat deze weer is opgelost.

  3. Stap 15

    • 4 g oploskoffiepoeder

    Roer tot slot nog wat oploskoffie door het mengsel. Laat het mokka extract afkoelen. Zet het apart.

Mokka-botercrème maken

  1. Stap 16

    • 300 g roomboter (ongezouten)

    • 70 g poedersuiker

    • Dr. Oetker Vanille Aroma

    Doe de roomboter en de poedersuiker in een kom. Klop dit luchtig en tot het wit ziet. Voeg de vanille extract toe en mix tot het is opgenomen.

  2. Stap 17

    Zorg dat de banketbakkersroom op kamertemperatuur is. Anders zal de botercrème schiften. Verwijder het vanillestokje uit de banketbakkersroom. Klopt de room met een spatel even los. Voeg de banketbakkersroom schepje voor schepje toe aan de botercrème tot alles is opgenomen.

  3. Stap 18

    Neem het mokka extract en voeg hiervan 1 eetlepel aan de crème toe. Proef of de botercrème voldoende op smaak is en voeg naar smaak steeds wat meer van je eigen gemaakt mokka extract toe. De mokkabotercrème met banketbakkersroom is nu klaar.

Hazelnoot taart bouwen

  1. Stap 19

    Neem de eerste hazelnootschuimlaag. Leg de ze op een bord of plank. Doe de mokka-botercrème in een spuitzak. Bedek de hazelnootschuimlaag met mokkabotercrème. Strooi daarna nougatine over de mokkabotercrème.

  2. Stap 20

    Leg de volgende laag op de taart en bedek deze opnieuw met mokkabotercrème en nougatine. Leg de laatste laag op de taart. Bedek deze alleen met botercrème. Gebruik de laatste crème voor de zijkant van de taart. Smeer met de spatel de zij- en bovenkant glad met de mokkabotercrème.

  3. Stap 21

    Neem de resterende nougatine en bedek hiermee de zijkant van de taart.

  4. Stap 22

    • 250 ml slagroom

    • Suiker

    Klopt de slagroom stijf. Doe de slagroom in een spuitzak met een kartelspuitmondje. Versier als laatste de taart met slagroom.

    Meer decoratie

    Je kunt op de slagroom eventueel nog wat resterende nougatine en een enkele koffieboontje strooien om het mooi af te maken.

Ontvang makkelijk de lekkerste recepten, schrijf je in

Lekker hè al die recepten! Schrijf je in voor onze Bakken.nl nieuwsbrief en krijg elke maand de nieuwste recepten en leuke bakverhalen per e-mail. Zo mis je niets.