Annet

Bakken.nl

Wat vond jij er van? Beoordeel dit recept

qr-code

Chipolatataart

Helemaal zelf een chipolatataart maken! Een echte Nederlandse klassieker! Drie lagen biscuit gevuld met een heerlijke, zelfgemaakte vulling. Een vulling van banketbakkersroom, slagroom, fruit en bitterkoekjes. Wat een blikvanger!

Bereiden

90 min

Baktijd

25 min

Niveau

Uitdagend

Aantal

12-16 taartpunten

Voorbereiden

  1. Stap 1

    • 1 blaadje Dr. Oetker Gelatine

    Weeg allereerst alle ingrediënten zorgvuldig af met behulp van een keukenweegschaal. Week de gelatine in ruim water.

  2. Stap 2

    Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met boter.

Banketbakkersroom maken

  1. Stap 3

    • 500 ml volle melk

    • 1 vanillestokje

    Doe de melk in een pan. Snijd het vanillestokje in de lengte open. Schrap met de achterkant van een mes het merg uit het vanillestokje. Voeg de merg en het vanillestokje toe aan de melk. Breng de melk aan de kook.

  2. Stap 4

    • 4 eidooiers

    • 6 g Koopmans Maizena

    • 75 g kristalsuiker

    Doe in een ruime kom de eierdooiers, suiker en de maïzena bij elkaar. Klop dit op tot een schuimige massa. Haal de pan van de warmtebron en giet de kokende melk bij het eierdooiermengsel. Giet het terug in de pan. Breng de banketbakkersroom al roerend aan de kook. Kook de banketbakkersroom door totdat deze dik genoeg is. Dit duurt ongeveer 2 tot 3 minuten.

  3. Stap 5

    Voeg als laatste de gelatine toe aan de warme massa. Roer de gelatine goed door de massa. Doe de banketbakkersroom in een platte schaal, dek het af met huishoudfolie en laat deze volledig afkoelen. Het vanillestokje mag er voor nu in blijven zitten.

Maak een biscuitbodem

Elektrisch 200°C / Hetelucht 180°C

  1. Stap 6

    • 3 eieren

    Verwarm de oven voor. Splits de eieren. Doe de eiwitten in een brandschone kom.

    Maak je kom vetvrij

    Maak je kom goed vetvrij met heet water en sterk afwasmiddel en/of neem een keukenpapier met citroensap en haal deze door de kom. Dit werkt het beste bij glas.

  2. Stap 7

    • 75 g kristalsuiker

    Start met het stijf kloppen van de eiwitten. Voeg lepel voor lepel de suiker toe wanneer de eiwitten stijf begint te worden zijn. Klop de eiwitten verder op tot alle suiker is opgenomen.

  3. Stap 8

    • 6 g Koopmans Maizena

    • 75 g Koopmans Patentbloem Kristal

    • Snufje zout

    Zet de mixer uit en voeg met een spatel het eigeel toe. Roer het eigeel voorzichtig door de eiwitten. Zeef als laatste de maïzena, bloem en zout boven de kom. Spatel de maïzena, bloem en zout voorzichtig door het mengsel. Doe het beslag in de springvorm.

  4. Stap 9

    Bak de biscuit in 20 tot 25 minuten gaar. Haal de biscuit direct uit de vorm. Laat de biscuit afkoelen op een rooster. Dek de biscuit, tijdens het afkoelen, af met bakpapier om uitdrogen te voorkomen.

    biscuitbodem gaar?

    Controleer met bijvoorbeeld een satéprikker aan het einde van de baktijd of de biscuitbodem voldoende gaar is. Komt de prikker er droog uit, dan kun je de bodem uit de oven nemen.

Chipolatevulling

  1. Stap 10

    • ½ blik cocktailfruit

    • 10-12 bitterkoekjes

    • 10 bigarreaux

    Laat het cocktailfruit goed uitlekken in een zeef. Snijdt de bitterkoekjes, cocktailfruit en de bigarreaus in kleine stukjes.

  2. Stap 11

    • 250 ml slagroom

    Klop de slagroom stijf. Klop de afgekoelde banketbakkersroom los. Verwijder het vanillestokje uit de banketbakkersroom en weeg 400 gram af. Schep de slagroom door dit deel banketbakkersroom.

  3. Stap 12

    • Rum (of maresquin)

    Voeg de gesneden bitterkoekjes, cocktailfruit en de bigarreaux toe. Voeg als laatste rum of marasquin toe. Voeg dit naar eigen smaak toe. Zet de chipolatavulling in de koelkast.

Maak een botercrème

  1. Stap 13

    • 250 g roomboter (ongezouten op kamertemperatuur)

    • 50 g poedersuiker

    • 1 tl Dr. Oetker Vanille Aroma

    Doe de roomboter en de poedersuiker in een kom. Klop dit luchtig en tot het wit ziet. Voeg de vanille extract toe en mix tot het is opgenomen.

  2. Stap 14

    Zorg dat de banketbakkersroom op kamertemperatuur is. Anders zal de botercrème schiften. Klopt de room met een spatel even los. Voeg de banketbakkersroom schepje voor schepje toe aan de botercrème tot alles is opgenomen.

Bekleden en decoreren

  1. Stap 15

    • 75 ml water

    • 25 ml rum (of marasquin)

    • 30 g suiker

    Doe het water, alcohol en suiker in een pannetje en breng het aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost en laat de siroop afkoelen. Nu heb je een zogeheten trempeersiroop om de biscuitbodem mee te bedrenken.

  2. Stap 16

    Neem de biscuittaart en snijd deze twee keer door. Zo ontstaan er drie lagen. Leg de eerste laag van de biscuit op een bord. Neem een bakkwast en smeer de bovenkant van de laag voorzichtig in met de trempeersiroop.

  3. Stap 17

    Doe de chipolatavulling in een spuitzak. Knip een stukje van de spuitzak af. Dit mag een wat grotere opening zijn. Spuit een cirkel van chipolatavulling langs de buitenrand van de biscuit en vul deze daarna op met de chipolatavulling. Deze laag mag gerust 1.5 tot 2 cm dik zijn.

  4. Stap 18

    Leg de tweede laag op de eerste laag met chipolatavulling. Herhaal het tremperen en het vullen met de chipolatavulling. Leg als laatste de derde laag op de tweede laag. Trempeer deze laag ook. De taart is nu gevuld. Zet de taart minimaal 1 uur in de vriezer. Dit helpt straks om de taart af te smeren met botercrème.

Chipolata bekleden en decoreren

  1. Stap 19

    Neem de taart uit de vriezer. Neem de botercrème en smeer de taart hiermee af. De taart moet aan de zijkant en bovenop een mooi en glad laagje botercrème hebben. Houd wat botercrème over voor decoreren.

  2. Stap 20

    • 500 g marsepein

    • 1 tube Dr. Oetker Kleurstoffen (rood)

    Neem de marsepein en kneed het soepel. Breng de marsepein op kleur met rode kleurstof. Zorg dat deze goed gemengd is. Rol de marsepein uit tot een lap van ongeveer 3 mm dikte. Bekleed de taart met de marsepein.

    Niet alle marsepein wordt gebruikt. Maar deze hoeveelheid is nodig om de taart te kunnen bekleden. Marsepein kan goed ingevroren worden.

  3. Stap 21

    • 8 aardbeien

    Versier de taart met toeven botercrème en fruit.

  4. Stap 22

    • 50 g chocolade

    Smelt de chocolade au bain-marie en doe dit in een kleine spuitzak. Versier de taart als laatste met de chocolade.

Ontvang makkelijk de lekkerste recepten, schrijf je in

Lekker hè al die recepten! Schrijf je in voor onze Bakken.nl nieuwsbrief en krijg elke maand de nieuwste recepten en leuke bakverhalen per e-mail. Zo mis je niets.