🧁 Log in om je Bak & Spaar punten te bekijken of actieproducten te kopen. Lees meer.

Recepten Bak & Spaar
Recepten
  • Zoek naar '' in alle recepten
Producten
  • Zoek naar '' in alle producten
Inloggen
Recepten
  • Zoek naar '' in alle recepten
Producten
  • Zoek naar '' in alle producten

Terug Menu

  • Bak & Spaar
    • Bak & Spaar Shop
  • Recepten
    • Favoriete recepten
    • Zoete recepten
      • Zoete recepten
      • Taart
        • Taart
        • Appeltaart
        • Biscuittaart
        • Cheesecake
        • Chocoladetaart
        • Fruittaart recepten
        • Slof
        • Worteltaart
      • Zonder oven
      • Brownies
      • Cake
        • Cake
        • Appelcake
        • Bananenbrood
        • Cupcakes & muffins
        • Kruidcake
        • Kwarkcake
        • Red velvet
        • Stroopwafel
        • Tulband
      • Desserts
      • Donuts
      • Gebak
      • Koekjes
      • Pannenkoeken
      • Soezen
      • Wafels
      • Zoet brood
      • Oliebollen
    • Hartige recepten
      • Hartige recepten
      • Bladerdeeg
      • Borrelhapjes
      • Brood
      • Hartige taart
      • Quiche
    • Lifestyle recepten
      • Lifestyle recepten
      • Glutenvrij bakken
      • Lactosevrij bakken
      • Vegan bakken
      • Vegetarisch bakken
    • Thema recepten
      • Thema recepten
      • Winter
      • Feestdagen
        • Feestdagen
        • Valentijn
        • Koningsdag
        • Pasen
        • Moederdag
        • Vaderdag
        • Halloween
        • Sinterklaas
        • Kerst
        • Oud & Nieuw
      • Verjaardag
      • Bakken met kinderen
        • Bakken met kinderen
        • Kindertraktaties
      • Geboorte
      • Brunch
      • High tea
      • Regenboog
    • Baktips
  • Bak & spaar shop
  • Profiel
    • Profiel
    • Account aanpassen
    • Wachtwoord wijzigen
    • Bestelgeschiedenis
    • Favoriete recepten
    • Favoriete producten
  • Contact
Zoete recepten
Taart
Appeltaart Biscuittaart Cheesecake Chocoladetaart Fruittaart recepten Slof Worteltaart
Zonder oven Brownies
Cake
Appelcake Bananenbrood Cupcakes & muffins Kruidcake Kwarkcake Red velvet Stroopwafel Tulband
Desserts Donuts Gebak Koekjes Pannenkoeken Soezen Wafels Zoet brood Oliebollen
Hartige recepten
Bladerdeeg Borrelhapjes Brood Hartige taart Quiche
Lifestyle recepten
Glutenvrij bakken Lactosevrij bakken Vegan bakken Vegetarisch bakken
Thema recepten
Winter
Feestdagen
Valentijn Koningsdag Pasen Moederdag Vaderdag Halloween Sinterklaas Kerst Oud & Nieuw
Verjaardag
Bakken met kinderen
Kindertraktaties
Geboorte Brunch High tea Regenboog
Baktips
Recepten
Chipolatataart

Chipolatataart

Dit recept is van: Annet

chipolatataart
Chipolatataart
Info Benodigdheden Stappen

Helemaal zelf een chipolatataart maken? Drie lagen biscuit, met een zelfgemaakte vulling van banketbakkersroom, slagroom, fruit en bitterkoekjes. Een echte Nederlandse klassieker!

90 min. Bereidingstijd
25 min. Baktijd
 
 
 
 
 
Moeilijkheid
12-16 Porties
Biscuittaart Taart Banketbakkersroom Bitterkoekjes Fruit
4
23 beoordelingen Geef jouw mening
Dit recept al eens gemaakt? Beoordeel het recept.

Nog geen beoordelingen. ${ totalRatings } beoordeling. ${ totalRatings } beoordelingen.

Bedankt voor je beoordeling!
${ message.value }
${ message.value }

Benodigdheden

Ingrediënten

  • Gelatine (Dr. Oetker)
    1 blaadje(s)
    Gelatine (Dr. Oetker)
  • Melk
    500 ml
    Melk
  • Vanillestokje
    1
    Vanillestokje
  • Eidooier
    4
    Eidooier
  • Maizena (bijv. Koopmans)
    12 g
    Maizena (bijv. Koopmans)
  • Suiker (kristalsuiker)
    180 g
    Suiker (kristalsuiker)
  • Ei
    3 Stuk(s)
    Ei
  • Koopmans Patentbloem Kristal
    75 g
    Koopmans Patentbloem Kristal
  • Zout
    1 snufje(s)
    Zout
  •  
    0.5 Blik(ken)
    Cocktailfruit
  •  
    12 Stuk(s)
    Bitterkoekjes
  •  
    10
    Bigarreaux

 

  • Verse slagroom (onbereid)
    250 ml
    Verse slagroom (onbereid)
  • Rum (of maresquin)
    Rum (of maresquin)
  • Boter (ongezouten roomboter)
    250 g
    Boter (ongezouten roomboter)
  • Poedersuiker
    50 g
    Poedersuiker
  • Vanille aroma (bijv. Dr. Oetker)
    1 tl (theelepels)
    Vanille aroma (bijv. Dr. Oetker)
  • Water
    75 ml
    Water
  • Rum (of maresquin)
    25 ml
    Rum (of maresquin)
  •  
    500 g
    Marsepein
  • Kleurstoffen (bijv. Dr. Oetker of Wilton)
    1 tube
    Kleurstoffen (bijv. Dr. Oetker of Wilton)
  • Aardbeien
    8
    Aardbeien
  • Chocolade
    50 g
    Chocolade

Keukenspullen

  • Weegschaal
    Weegschaal
  • Steelpan
    Steelpan
  • Garde
    Garde
  • Springvorm Ø18 cm
    Springvorm Ø18 cm
    Bestel dit product online
  • Mengkom
    Mengkom
    Bestel dit product online
  • Mixer met gardes
    Mixer met gardes
    Productdetails
  • Spatel
    Spatel
    Bestel dit product online
  • Zeefje
    Zeefje
  • Broodmes
    Broodmes
  • Kwastje
    Kwastje
    Bestel dit product online
  • Spuitzak
    Spuitzak
    Bestel dit product online

Bestel gemakkelijk en snel je bakproducten bij ons zusje DeLeuksteTaartenshop.

Stappen

1. Voorbereiden

Weeg allereerst alle ingrediënten zorgvuldig af met behulp van een keukenweegschaal. Week de gelatine (1 blaadje) in ruim water.

Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met boter.

2. Banketbakkersroom maken

Doe de melk (500 ml) in een pan. Snijd het vanillestokje (1 stokje) in de lengte open. Schrap met de achterkant van een mes het merg uit het vanillestokje. Voeg de merg en het vanillestokje toe aan de melk. Breng de melk aan de kook.

Doe in een ruime kom de eierdooiers (4 stuks), suiker (75 g) en de maïzena (6 g) bij elkaar. Klop dit op tot een schuimige massa. Haal de pan van de warmtebron en giet de kokende melk bij het eierdooiermengsel. Giet het terug in de pan. Breng de banketbakkersroom al roerend aan de kook. Kook de banketbakkersroom door totdat deze dik genoeg is. Dit duurt ongeveer 2 tot 3 minuten.

Voeg als laatste de gelatine toe aan de warme massa. Roer de gelatine goed door de massa. Doe de banketbakkersroom in een platte schaal, dek het af met huishoudfolie en laat deze volledig afkoelen. Het vanillestokje mag er voor nu in blijven zitten.

3. Maak een biscuitbodem

Verwarm de oven voor (elektrisch 200°C / hetelucht 180°C). Splits de eieren (3 stuks). Doe de eiwitten in een brandschone kom.

Maak je kom vetvrij

Maak je kom goed vetvrij met heet water en sterk afwasmiddel en/of neem een keukenpapier met citroensap en haal deze door de kom. Dit werkt het beste bij glas.

Start met het stijf kloppen van de eiwitten. Voeg lepel voor lepel de suiker (75 g) toe wanneer de eiwitten stijf begint te worden zijn. Klop de eiwitten verder op tot alle suiker is opgenomen.

Zet de mixer uit en voeg met een spatel het eigeel toe. Roer het eigeel voorzichtig door de eiwitten. Zeef als laatste de maïzena (6 g), bloem (75 g) en zout (snufje) boven de kom. Spatel de maïzena, bloem en zout voorzichtig door het mengsel. Doe het beslag in de springvorm.

Bak de biscuit in 20 tot 25 minuten gaar. Haal de biscuit direct uit de vorm. Laat de biscuit afkoelen op een rooster. Dek de biscuit, tijdens het afkoelen, af met bakpapier om uitdrogen te voorkomen.

Biscuitbodem gaar?

Controleer met bijvoorbeeld een satéprikker aan het einde van de baktijd of de biscuitbodem voldoende gaar is. Komt de prikker er droog uit, dan kun je de bodem uit de oven halen.

4. Chipolatavulling

Laat het cocktailfruit (0,5 blik) goed uitlekken in een zeef. Snijdt de bitterkoekjes (10-12 stuks), cocktailfruit en de bigarreaus (10 stuks) in kleine stukjes.

Klop de slagroom (250 ml) stijf. Klop de afgekoelde banketbakkersroom los. Verwijder het vanillestokje uit de banketbakkersroom en weeg 400 gram af. Schep de slagroom door dit deel banketbakkersroom.

Voeg de gesneden bitterkoekjes, cocktailfruit en de bigarreaux toe. Voeg als laatste rum of marasquin naar smaak toe. Zet de chipolatavulling in de koelkast.

5. Maak een botercrème

Doe de roomboter (250 g) en de poedersuiker (50 g) in een kom. Klop dit luchtig en tot het wit ziet. Voeg de vanille-aroma (1 tl) toe en mix tot het is opgenomen.

Zorg dat de banketbakkersroom op kamertemperatuur is. Anders zal de botercrème schiften. Klopt de room met een spatel even los. Voeg de banketbakkersroom schepje voor schepje toe aan de botercrème tot alles is opgenomen.

6. Bekleden en decoreren

Doe het water (75 ml), alcohol (25 ml) en suiker (30 g) in een pannetje en breng het aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost en laat de siroop afkoelen. Nu heb je een zogeheten trempeersiroop om de biscuitbodem mee te doordrenken.

Neem de biscuittaart en snijd deze twee keer door. Zo ontstaan er drie lagen. Leg de eerste laag van de biscuit op een bord. Neem een bakkwast en smeer de bovenkant van de laag voorzichtig in met de trempeersiroop.

Doe de chipolatavulling in een spuitzak. Knip een stukje van de spuitzak af. Dit mag een wat grotere opening zijn. Spuit een cirkel van chipolatavulling langs de buitenrand van de biscuit en vul deze daarna op met de chipolatavulling. Deze laag mag gerust 1,5 tot 2 cm dik zijn.

Leg de tweede laag op de eerste laag met chipolatavulling. Herhaal het tremperen en het vullen met de chipolatavulling. Leg als laatste de derde laag op de tweede laag. Trempeer deze laag ook. De taart is nu gevuld. Zet de taart minimaal 1 uur in de vriezer. Dit helpt straks om de taart af te smeren met botercrème.

7. Chipolata bekleden en decoreren

Neem de taart uit de vriezer. Neem de botercrème en smeer de taart hiermee af. De taart moet aan de zijkant en bovenop een mooi en glad laagje botercrème hebben. Houd wat botercrème over voor decoreren.

Neem de marsepein (500 g) en kneed het soepel. Breng de marsepein op kleur met rode kleurstof (1 tube). Zorg dat deze goed gemengd is. Rol de marsepein uit tot een lap van ongeveer 3 mm dikte. Bekleed de taart met de marsepein.

Niet alle marsepein wordt gebruikt, maar deze hoeveelheid is nodig om de taart te kunnen bekleden. Marsepein kan goed ingevroren worden.

Versier de taart met toeven botercrème en aardbeien (8 stuks).

Smelt de chocolade (50 g) au bain-marie en doe dit in een kleine spuitzak. Versier de taart als laatste met de chocolade.

 

Gratis verzending vanaf €35 in Nederland en België

Bakken.nl shop

Over ons

Wat is Bak & Spaar?

Algemene voorwaarden

Privacybeleid

Cookiebeleid

Compliance

Klantenservice

Contact

Veelgestelde vragen

Bestellen & betalen

Bezorgen

Retourneren

Sociale media

Instagram

Facebook

Pinterest

 
 
 
 
 
© 2023 Bakken.nl. Een initiatief van Dr. Oetker en Koopmans.