Inloggen mijn recepten
Zoete recepten
Taart
Appeltaart
Biscuittaart
Cheesecake
Chocoladetaart
Fruittaart recepten
Kwarktaart
Slof
Worteltaart
Zonder oven
Brownies
Cake
Appelcake
Bananenbrood
Cupcakes & muffins
Kruidcake
Kwarkcake
Red velvet
Stroopwafel
Tulband
Desserts
Donuts
Gebak
Koekjes
Macarons
Pannenkoeken
American Pancakes
Soezen
Wafels
Zoet brood
Oliebollen
Hartige recepten
Bladerdeeg
Borrelhapjes
Brood
Hartige taart
Quiche
Lifestyle recepten
Glutenvrij bakken
Lactosevrij bakken
Vegan bakken
Vegetarisch bakken
Thema recepten
Winter
Feestdagen
Valentijn
Koningsdag
Pasen
Moederdag
Vaderdag
Halloween
Sinterklaas
Kerst
Oud & Nieuw
Verjaardag
Bakken met kinderen
Kindertraktaties
Geboorte
Brunch
High tea
Regenboog
Fruit
Appels
Aardbei
Citroen
Frambozen
Sinaasappel
Kersen
Ananas
Blauwe bessen
Bessen
Bramen
Baktips
Thuisbakkers
Recepten
Bossche bollen met Zwitserse room

Bossche bollen met Zwitserse room

Dit recept is van: Annet

  1. bossche bollen
Item 1 of 1
Bossche bollen met Zwitserse room
info
Benodigdheden
Stappen

Een Bossche bol met Zwitserse room, heerlijk romig en lekker! Lees hier hoe je deze heerlijke soezenbollen vanaf de basis maakt en vult met zalige gele room.

60 min.Bereidingstijd
20 min.Baktijd
Moeilijkheid
10-12Porties
SoezenChocoladeVerjaardagRoomGebakThema recepten

Benodigdheden

Ingrediënten

  • Water
    75 ml
    Water
  • Boter
    60 g
    Boter
  • Melk
    325 ml
    Melk
  • Suiker (kristalsuiker)
    3 el (eetlepels)
    Suiker (kristalsuiker)
  • Zout
    1 snufje(s)
    Zout
  • Koopmans Patentbloem Kristal
    90 g
    Koopmans Patentbloem Kristal
  • Ei
    2.5 Stuk(s)
    Ei
  • Vanillestokje
    1 null
    Vanillestokje

 

  • Eidooier
    2 Stuk(s)
    Eidooier
  • Suiker (kristalsuiker)
    40 g
    Suiker (kristalsuiker)
  • Maizena (bijv. Koopmans)
    20 g
    Maizena (bijv. Koopmans)
  • Verse slagroom (onbereid)
    325 ml
    Verse slagroom (onbereid)
  • Klop-Fix (Dr. Oetker)
    1 Zakje(s)
    Klop-Fix (Dr. Oetker)
  • Vanille aroma (bijv. Dr. Oetker)
    1 tl (theelepels)
    Vanille aroma (bijv. Dr. Oetker)
  • Poedersuiker
    50 g
    Poedersuiker
  • Chocolade
    150 g
    Chocolade

Keukenspullen

  • Bakplaat
    Bakplaat
  • Bakpapier
    Bakpapier
  • Steelpan (dikke bodem)
    2 null
    Steelpan (dikke bodem)
  • Garde
    Garde
  • Mixer met gardes
    Mixer met gardes
  • Spuitzak
    Spuitzak
    Bestel dit product online
  • Glad spuitmondje
    Glad spuitmondje
    Bestel dit product online
  • Spatel
    Spatel
    Bestel dit product online
  • Mengkom
    Mengkom
    Bestel dit product online
  • Schaal
    Schaal
  • Huishoudfolie
    Huishoudfolie

Bestel gemakkelijk en snel je bakproducten bij ons zusje DeLeuksteTaartenshop.

Stappen

1. Voorbereiden

Neem de bakplaat uit de oven en verwarm de oven voor (elektrisch 220°C / hetelucht 210°C). Bekleed de bakplaat met bakpapier.

Mooi bakken bij boven- en onderwarmte

Bak de soezen bij voorkeur in een elektrische oven met boven- en onderwarmte en liefst niet met hetelucht. De soezen rijzen en bakken dan mooi gelijkmatig en rond.

Niet te puur

Selecteer een chocolade die niet te puur is.

2. Maak een soezenbeslag

Doe het water (75 ml), de melk (75 ml), in blokjes gesneden boter (60 g), suiker (1 el) met een snufje zout in een pan. Breng dit alles, al roerende, aan de kook.

Neem de pan van de warmtebron. Voeg direct de Koopmans Patentbloem Kristal (90 g) toe. Roer dit mengsel snel mooi glad.

Zet de pan terug op de warmtebron en verwarm het beslag met matige hitte nog ongeveer 1 à 2 minuten, zodat het gaart.

Roer de eieren (2,5 ei) één voor één door het bloemmengsel. Roer totdat het glanst. Het soezenbeslag is nu klaar.

3. Bak je Bossche bollen

Doe het soezenbeslag in een spuitzak en spuit de Bossche bollen op de bakplaat. Houd het spuitmondje hierbij ± 1 cm boven de bakplaat en spuit in één stuk door, zodat er een glad hoopje ontstaat. Druk tot slot met een natgemaakte vinger het tuutje bovenop dit hoopje ook glad.

Bak de soezen in het midden van de oven gaar en bruin (richttijd 25 minuten). Bak ze niet te licht, anders zullen de soezen instorten.

Neem de soezen uit de oven en prik aan de onderkant een klein gaatje. Zo kunnen de soezen goed afkoelen.

Hoeveel deeg per bol?

Eén hoopje deeg voor een Bossche bol weegt ongeveer 30 tot 35 gram.

4. Maak een banketbakkersroom

Doe de melk (250 ml) in een pan. Snijd het vanillestokje in de lengte open. Schraap met de achterkant van een mes het merg uit het vanillestokje. Voeg de merg en het vanillestokje toe aan de melk. Breng de melk aan de kook. Doe in een ruime kom de eierdooiers (2 stuks), suiker (40 g) en de maïzena (20 g) bij elkaar. Klopt dit op tot een schuimig massa.

Haal dan de pan van de warmtebron en giet de kokende melk bij dit eierdooiermengsel. Roer kort door en giet het geheel vervolgens terug in de pan.

Breng de banketbakkersroom al roerend aan de kook. Kook de banketbakkersroom door totdat deze dik genoeg is. Dit duurt ongeveer 2 à 3 minuten.

Stort de banketbakkersroom in een platte schaal (laat het vanillestokje in de room zitten), dek het af met huishoudfolie en laat deze volledig afkoelen.

5. Mengen voor een Zwitserse room

Doe de slagroom (250 ml), suiker (2 el), Dr. Oetker Klop-Fix (1 zakje) met het Vanille Aroma (1 tl) in een kom. Klop de slagroom goed stijf.

Klop de banketbakkersroom los. Meng de slagroom met de banketbakkersroom. Doe de Zwitserse room in een spuitzak.

6. Glazuur en vul je Bossche bol

Doe de juiste hoeveelheid slagroom (75 ml) met de poedersuiker (50 g) in een pannetje. Verwarm het tot handwarm.

Doe kokend water in een pan. Doe de chocolade (150 g) in stukjes in een kom en zet deze op de pan met kokend water (au bain-marie). Voeg de warme slagroom met poedersuiker toe. Roer tot alle klontjes weg zijn. Laat de chocoladeglazuur iets afkoelen.

Vul de afgekoelde soezen met de Zwitserse room in de spuitzak. Doop de soezen hierna in de chocoladeglazuur. Et voilà! Echte, eigen gemaakte Bossche bollen met heerlijke roomvulling!

Bakken.nl

Over ons

Algemene voorwaarden

Privacybeleid

Cookiebeleid

Compliance

Nieuwsbrief

Klantenservice

Contact

Veelgestelde vragen

Sociale media

Instagram

Facebook

Pinterest

© 2025 Bakken.nl. Een initiatief van Dr. Oetker en Koopmans.