Annet

Bakken.nl

Wat vond jij er van? Beoordeel dit recept

qr-code

Bossche bollen met Zwitserse room

Een Bossche bol met Zwitserse room, heerlijk romig en lekker! Lees hier hoe je die heerlijke soezenbollen vanaf de basis maakt en vult met die zalige gele room.

Bereiden

60 min

Baktijd

20 min

Niveau

Uitdagend

Aantal

10-12 soezen

Voorbereiden

Elektrisch 220°C / Hetelucht 210°C

  1. Stap 1

    Neem de bakplaat uit de oven en verwarm de oven voor. Bekleed de bakplaat met bakpapier.

    Boven- en onderwarmte

    Bak de soezen bij voorkeur in een elektrische oven met boven- en onderwarmte en liefst niet met hetelucht. De soezen rijzen en bakken dan mooi gelijkmatig en rond.

Maak een soezenbeslag

  1. Stap 2

    • 75 ml water

    • 60 g boter (in blokjes gesneden)

    • 75 ml melk

    • 1 el suiker

    • Snufje zout

    Doe het water, de melk, boter, suiker met een snufje zout in een pan. Breng dit alles, al roerende, aan de kook.

  2. Stap 3

    • 90 g Koopmans Patentbloem Kristal

    Neem de pan van de warmtebron. Voeg direct de bloem toe. Roer dit mengsel snel mooi glad.

  3. Stap 4

    Zet de pan terug op de warmtebron en verwarm het beslag met matige hitte nog ongeveer 1 á 2 minuten waardoor het gaart.

  4. Stap 5

    • 2,5 eieren (M)

    Roer de eieren één voor één door het bloemmengsel. Roer totdat het glanst. Het soezenbeslag is nu klaar.

Bak je Bossche bollen

  1. Stap 6

    Doe het soezenbeslag in een spuitzak en spuit de Bossche bollen op de bakplaat. Houd het spuitmondje hierbij ± 1 cm boven de bakplaat en spuit in een stuk door zodat een glad hoopje ontstaat. Dus tot slot met een natgemaakte vinger het tuutje bovenop dit hoopje ook glad.

    Deeg per bol

    Eén hoopje deeg voor een Bossche bol weeg ongeveer 30 tot 35 gram.

  2. Stap 7

    Bak de soezen in het midden van de oven gaar en bruin. Bak ze niet te licht, anders zullen de soezen instorten.

  3. Stap 8

    Naam de soezen uit te oven en prik aan de onderkant een klein gaatje. Zo kunnen de soezen goed afkoelen.

Maak een banketbakkersroom

  1. Stap 9

    • 250 ml melk

    • 1 vanillestokje

    Doe de melk in een pan. Snijd het vanillestokje in de lengte open. Schrap met de achterkant van een mes het merg uit het vanillestokje. Voeg de merg en het vanillestokje toe aan de melk. Breng de melk aan de kook.

  2. Stap 10

    • 2 eidooiers

    • 40 g suiker

    • 20 g Koopmans Maizena

    Doe in een ruime kom de eierdooiers, suiker en de maïzena bij elkaar. Klopt dit op tot een schuimig massa. Haal dan de pan van de warmtebron en giet de kokende melk bij dit eierdooiermengsel. Roer kort door en giet het geheel vervolgens terug in de pan.

  3. Stap 11

    Breng de banketbakkersroom al roerend aan de kook. Kook de banketbakkersroom door totdat deze dik genoeg is. Dit duurt ongeveer 2 á 3 minuten.

  4. Stap 12

    Stort de banketbakkersroom in een platte schaal (laat het vanillestokje in de room zitten), dek het af met huishoudfolie en laat deze volledig afkoelen.

Mengen voor een Zwitserse room

  1. Stap 13

    • 250 ml slagroom

    • 2 el suiker

    • 1 zakje Dr. Oetker Klop-Fix

    • 1 tl Dr. Oetker Vanille Aroma (of vanillesuiker)

    Doe de slagroom, suiker, klopfix en met de vanille in een kom. Klop de slagroom goed stijf.

  2. Stap 14

    Klop de banketbakkersroom los. Meng de slagroom met de banketbakkersroom. Doe de Zwitserse room in een spuitzak.

Glazuur en vul je Bossche bol

  1. Stap 15

    • 75 ml slagroom

    • 50 g poedersuiker

    Doe de juiste hoeveelheid slagroom met de poedersuiker in een pannetje. Verwarm het tot handwarm.

  2. Stap 16

    • 150 g chocolade (niet te puur)

    Doe kokend water in een pan. Doe de chocolade in stukjes in een kom en zet deze op de pan met kokend water (au bain marie). Voeg de warme slagroom met poedersuiker toe. Roer tot alle klontjes weg zijn. Laat de chocoladeglazuur iets afkoelen.

  3. Stap 17

    Vul de afgekoelde soezen met de Zwitserse room in de spuitzak. Doop de soezen hierna in de chocoladeglazuur. Et voila! Echte, eigen gemaakt Bossche bollen met heerlijke roomvulling!

Ontvang makkelijk de lekkerste recepten, schrijf je in

Lekker hè al die recepten! Schrijf je in voor onze Bakken.nl nieuwsbrief en krijg elke maand de nieuwste recepten en leuke bakverhalen per e-mail. Zo mis je niets.