Je hebt een lekker recept waar je chocolade voor moet smelten, maar hoe doe je dat? Wij vertellen je alles wat je moet weten over verschillende smeltmethodes.
Er zijn verschillende manieren om chocolade te smelten. Wij helpen je op weg met uitleg over de volgende chocolade smeltmethoden: au bain-marie, magnetron en chocoglazuur. Na het lezen van dit artikel bepaal je zelf welke manier het beste bij jou past.
Er zijn natuurlijk allerlei chocoladeproducten te koop: repen, callets, chocoladefondue, chocolade spoons, chocoglazuur. En dan zijn ze er ook nog in allerlei prijsklassen. Onze ervaring is dat zowel goedkope als dure repen in de smaken melk en puur beiden goed smeltbaar zijn. Helaas geldt dit meestal niet voor witte chocolade. Duurdere witte chocolade smelt echt een stuk gelijkmatiger dan goedkope varianten.
De bekendste manier om chocolade te smelten is boven warm water, dat noem je ook wel 'au bain-marie'. Zet een pannetje met een laag water op het vuur met daarop een bakje of andere pan. Zorg dat er in het bovenste pannetje geen water kan komen, hierdoor kan de chocolade namelijk gaan klonteren. Roer de chocolade tijdens het smelten door met een spatel, totdat de chocolade een mooie gladde textuur heeft. Deze methode is ideaal voor het maken van mousse of het decoreren van taarten.
Smelt witte chocolade altijd met de au bain-marie methode (op een heel lage temperatuur). Witte chocolade smelten in de magnetron is niet handig. Door het lage verbrandingspunt is de kans groot dat het aanbrandt en niet meer bruikbaar is. Ook met de au bain-marie moet je de temperatuur van witte chocolade goed in de gaten houden. Verwarm langzaam en gelijkmatig, bij een te hoge temperatuur wordt de witte chocolade korrelig en onbruikbaar.
Melk chocolade en pure chocolade kun je ook smelten in de magnetron. Snijd een chocoladereep in stukjes of gebruik chocoladedruppels. Je moet er tijdens het smelten wel bij blijven! De kans op aanbranden is in de magnetron namelijk groter dan bij de au bain-marie methode. Zet de magnetron op een medium vermogen (600 watt) en stel een timer van 30 seconden in. Roer de chocolade vervolgens even door en herhaal dit totdat alles gesmolten is.
Het allermakkelijkste hebben we het laatst bewaard: kant-en-klaar choco glazuur van Dr. Oetker. Deze chocolade hoef je niet zelf te smelten. Het enige wat je moet doen is het zakje chocoladeglazuur in warm water leggen, even kneden en je glazuur is klaar voor gebruik. Deze chocoladeglazuur stolt snel en is hierdoor perfect voor het decoreren van koekjes, cupcakes en taarten.
Zoals je hebt gezien zijn er verschillende manier om chocolade te smelten. Kies voor controle over de temperatuur voor de au-bain marie methode en voor het snel smelten van melk en pure chocolade de magnetron. Probeer de methode uit met een van de onderstaande chocoladerecpeten en bakken maar!