🧁 Log in om je Bak & Spaar punten te bekijken of actieproducten te kopen. Lees meer.

Recepten Bak & Spaar
Recepten
  • Zoek naar '' in alle recepten
Producten
  • Zoek naar '' in alle producten
Inloggen
Recepten
  • Zoek naar '' in alle recepten
Producten
  • Zoek naar '' in alle producten

Terug Menu

  • Bak & Spaar
    • Bak & Spaar Shop
  • Recepten
    • Favoriete recepten
    • Zoete recepten
      • Zoete recepten
      • Taart
        • Taart
        • Appeltaart
        • Biscuittaart
        • Cheesecake
        • Chocoladetaart
        • Fruittaart recepten
        • Slof
        • Worteltaart
      • Zonder oven
      • Brownies
      • Cake
        • Cake
        • Appelcake
        • Bananenbrood
        • Cupcakes & muffins
        • Kruidcake
        • Kwarkcake
        • Red velvet
        • Stroopwafel
        • Tulband
      • Desserts
      • Donuts
      • Gebak
      • Koekjes
      • Pannenkoeken
      • Soezen
      • Wafels
      • Zoet brood
      • Oliebollen
    • Hartige recepten
      • Hartige recepten
      • Bladerdeeg
      • Borrelhapjes
      • Brood
      • Hartige taart
      • Quiche
    • Lifestyle recepten
      • Lifestyle recepten
      • Glutenvrij bakken
      • Lactosevrij bakken
      • Vegan bakken
      • Vegetarisch bakken
    • Thema recepten
      • Thema recepten
      • Winter
      • Feestdagen
        • Feestdagen
        • Valentijn
        • Koningsdag
        • Pasen
        • Moederdag
        • Vaderdag
        • Halloween
        • Sinterklaas
        • Kerst
        • Oud & Nieuw
      • Verjaardag
      • Bakken met kinderen
        • Bakken met kinderen
        • Kindertraktaties
      • Geboorte
      • Brunch
      • High tea
      • Regenboog
    • Baktips
  • Bak & spaar shop
  • Profiel
    • Profiel
    • Account aanpassen
    • Wachtwoord wijzigen
    • Bestelgeschiedenis
    • Favoriete recepten
    • Favoriete producten
  • Contact
Zoete recepten
Taart
Appeltaart Biscuittaart Cheesecake Chocoladetaart Fruittaart recepten Slof Worteltaart
Zonder oven Brownies
Cake
Appelcake Bananenbrood Cupcakes & muffins Kruidcake Kwarkcake Red velvet Stroopwafel Tulband
Desserts Donuts Gebak Koekjes Pannenkoeken Soezen Wafels Zoet brood Oliebollen
Hartige recepten
Bladerdeeg Borrelhapjes Brood Hartige taart Quiche
Lifestyle recepten
Glutenvrij bakken Lactosevrij bakken Vegan bakken Vegetarisch bakken
Thema recepten
Winter
Feestdagen
Valentijn Koningsdag Pasen Moederdag Vaderdag Halloween Sinterklaas Kerst Oud & Nieuw
Verjaardag
Bakken met kinderen
Kindertraktaties
Geboorte Brunch High tea Regenboog
Baktips
Artikelen
Chocolade smelten
Chocolade smelten

Chocolade smelten

Je hebt een lekker recept waar je chocolade voor moet smelten, maar hoe doe je dat? Wij vertellen je alles wat je moet weten over verschillende smeltmethodes.

Verschillende manieren om chocolade te smelten

Er zijn verschillende manieren om chocolade te smelten. Wij helpen je op weg met uitleg over de volgende chocolade smeltmethoden: au bain-marie, magnetron en chocoglazuur. Na het lezen van dit artikel bepaal je zelf welke manier het beste bij jou past.

Soorten chocolade

Er zijn natuurlijk allerlei chocoladeproducten te koop: repen, callets, chocoladefondue, chocolade spoons, chocoglazuur. En dan zijn ze er ook nog in allerlei prijsklassen. Onze ervaring is dat zowel goedkope als dure repen in de smaken melk en puur beiden goed smeltbaar zijn. Helaas geldt dit meestal niet voor witte chocolade. Duurdere witte chocolade smelt echt een stuk gelijkmatiger dan goedkope varianten.

soorten chocolade

chocolade au bain marie

Hoe smelt je chocolade 'au bain-marie'?

De bekendste manier om chocolade te smelten is boven warm water, dat noem je ook wel 'au bain-marie'. Zet een pannetje met een laag water op het vuur met daarop een bakje of andere pan. Zorg dat er in het bovenste pannetje geen water kan komen, hierdoor kan de chocolade namelijk gaan klonteren. Roer de chocolade tijdens het smelten door met een spatel, totdat de chocolade een mooie gladde textuur heeft. Deze methode is ideaal voor het maken van mousse of het decoreren van taarten.

Witte chocolade: altijd au bain-marie

Smelt witte chocolade altijd met de au bain-marie methode (op een heel lage temperatuur). Witte chocolade smelten in de magnetron is niet handig. Door het lage verbrandingspunt is de kans groot dat het aanbrandt en niet meer bruikbaar is. Ook met de au bain-marie moet je de temperatuur van witte chocolade goed in de gaten houden. Verwarm langzaam en gelijkmatig, bij een te hoge temperatuur wordt de witte chocolade korrelig en onbruikbaar.

Witte chocolade au bain marie

chocolade smelten in de magnetron

In de magnetron

Melk chocolade en pure chocolade kun je ook smelten in de magnetron. Snijd een chocoladereep in stukjes of gebruik chocoladedruppels. Je moet er tijdens het smelten wel bij blijven! De kans op aanbranden is in de magnetron namelijk groter dan bij de au bain-marie methode. Zet de magnetron op een medium vermogen (600 watt) en stel een timer van 30 seconden in. Roer de chocolade vervolgens even door en herhaal dit totdat alles gesmolten is.

Chocolade glazuur maken

Het allermakkelijkste hebben we het laatst bewaard: kant-en-klaar choco glazuur van Dr. Oetker. Deze chocolade hoef je niet zelf te smelten. Het enige wat je moet doen is het zakje chocoladeglazuur in warm water leggen, even kneden en je glazuur is klaar voor gebruik. Deze chocoladeglazuur stolt snel en is hierdoor perfect voor het decoreren van koekjes, cupcakes en taarten.

chocoglazuur smelten

Torta Caprese

Kies een lekker chocoladerecept

Zoals je hebt gezien zijn er verschillende manier om chocolade te smelten. Kies voor controle over de temperatuur voor de au-bain marie methode en voor het snel smelten van melk en pure chocolade de magnetron. Probeer de methode uit met een van de onderstaande chocoladerecpeten en bakken maar!

Torta Caprese (Amandel-chocoladetaart)
Makkelijk
3
60 min.
Intens chocolade-bananenbrood
Moeilijk
4
15 min.
Moederdag chocoladetaart
Gemiddeld
4
30 min.
Brookies
Makkelijk
3
15 min.
Choco pizza in a jar
Makkelijk
-
10 min.
Rocky Road
Gemiddeld
4
20 min.
Triple chocolate chip cookies met cranberries
Moeilijk
4
20 min.
 

Gratis verzending vanaf €35 in Nederland en België

Bakken.nl shop

Over ons

Wat is Bak & Spaar?

Algemene voorwaarden

Privacybeleid

Cookiebeleid

Compliance

Klantenservice

Contact

Veelgestelde vragen

Bestellen & betalen

Bezorgen

Retourneren

Sociale media

Instagram

Facebook

Pinterest

 
 
 
 
 
© 2023 Bakken.nl. Een initiatief van Dr. Oetker en Koopmans.