Heerlijk knapperige speculaasjes die heel leuk zijn om te versieren
30 min
18 min
Gemiddeld
20 koekjes
175 g boter
125 g donkere basterdsuiker
250 g Koopmans Patentbloem Kristal
2 el speculaas kruiden
Roer de boter zacht met de mixer. Voeg de bloem, donkere basterdsuiker en speculaaskruiden toe. Mix dit rustig, en kneed er vervolgens met de hand een mooi pakkend speculaasdeeg van.
Pak het speculaasdeeg in huishoudfolie in en laat het tenminste een uur rusten. Dan trekken de kruiden goed in en smaakt je speculaas straks extra lekker.
Knip vormen uit papier die je straks wilt gaan maken. Een poppetje is leuk om te maken, of bijvoorbeeld een mijter van sinterklaas.
Verwarm de oven voor en leg een bakplaat met daarop bakpapier klaar. Kneed het speculaasdeeg nogmaals door en rol een gedeelte van het deeg uit tot 3-4 mm dikte. Dat is makkelijker dan het hele stuk in 1 keer. Leg hierop je papieren mal en snijd voorzichtig met een aardappelschilmesje de vorm uit. Leg het speculaasje op de bakplaat.
Maak van de rest van het deeg ook koekjes. Leg deze ook op de bakplaat. Leg je speculaasjes niet te dicht bij elkaar, het deeg loopt namelijk een beetje uit, dus hou aan elke kant tenminste 2 cm ruimte aan. Bak de speculaasjes in ongeveer 15-20 minuten gaar en knapperig. Laat de speculaaskoekjes goed op de bakplaat afkoelen.
Dr. Oetker Decoratiestiften (kleur)
Als de speculaasjes koud zijn, kun je ze versieren. Laat het glazuur even drogen, zodat het hard wordt en goed blijft zitten.