Koopmans

Wat vond jij er van? Beoordeel dit recept

qr-code

Versierde speculaasjes

Heerlijk knapperige speculaasjes die heel leuk zijn om te versieren

Bereiden

30 min

Baktijd

18 min

Niveau

Gemiddeld

Aantal

20 koekjes

Speculaasjes maken

Elektrische oven: 170 °C, Heteluchtoven: 150 °C

  1. Stap 1

    • 175 g boter

    • 125 g donkere basterdsuiker

    • 250 g Koopmans Patentbloem Kristal

    • 2 el speculaas kruiden

    Roer de boter zacht met de mixer. Voeg de bloem, donkere basterdsuiker en speculaaskruiden toe. Mix dit rustig, en kneed er vervolgens met de hand een mooi pakkend speculaasdeeg van.

  2. Stap 2

    Pak het speculaasdeeg in huishoudfolie in en laat het tenminste een uur rusten. Dan trekken de kruiden goed in en smaakt je speculaas straks extra lekker.

  3. Stap 3

    Knip vormen uit papier die je straks wilt gaan maken. Een poppetje is leuk om te maken, of bijvoorbeeld een mijter van sinterklaas.

Speculaasjes bakken

  1. Stap 4

    Verwarm de oven voor en leg een bakplaat met daarop bakpapier klaar. Kneed het speculaasdeeg nogmaals door en rol een gedeelte van het deeg uit tot 3-4 mm dikte. Dat is makkelijker dan het hele stuk in 1 keer. Leg hierop je papieren mal en snijd voorzichtig met een aardappelschilmesje de vorm uit. Leg het speculaasje op de bakplaat.

  2. Stap 5

    Maak van de rest van het deeg ook koekjes. Leg deze ook op de bakplaat. Leg je speculaasjes niet te dicht bij elkaar, het deeg loopt namelijk een beetje uit, dus hou aan elke kant tenminste 2 cm ruimte aan. Bak de speculaasjes in ongeveer 15-20 minuten gaar en knapperig. Laat de speculaaskoekjes goed op de bakplaat afkoelen.

  3. Stap 6

    • Dr. Oetker Decoratiestiften (kleur)

    Als de speculaasjes koud zijn, kun je ze versieren. Laat het glazuur even drogen, zodat het hard wordt en goed blijft zitten.

Ontvang makkelijk de lekkerste recepten, schrijf je in

Lekker hè al die recepten! Schrijf je in voor onze Bakken.nl nieuwsbrief en krijg elke maand de nieuwste recepten en leuke bakverhalen per e-mail. Zo mis je niets.