Dr. Oetker

Wat vond jij er van? Beoordeel dit recept

qr-code

Anijsduimpjes - geboortekoekjes

Maak zelf heerlijke geboortekoekjes op basis van een traditioneel recept: anijsduimpjes. Maak ze extra feestelijk met roze of blauwe glazuur!

Bereiden

40 min

Baktijd

25 min

Niveau

Uitdagend

Aantal

20 koekjes

Voorbereiden

Elektrisch °C / Hetelucht °C

 1. Stap 1

  • 1 el anijszaad

  • 150 g boter

  • 1 ei

  • 100 g Dr. Oetker Hazelnoten

  Laat de boter en het ei in minstens 3 uur op kamertemperatuur komen. Hak de hazelnoten grof. Wrijf de anijszaadjes wat fijner (in een vijzel of met de deegroller).

Anijskoekjes bakken

Elektrisch 150°C / Hetelucht 130°C

 1. Stap 2

  • 1 tl Dr. Oetker Backin

  • 150 g basterdsuiker (gele of lichtbruine)

  • 250 g Koopmans Patentbloem Kristal

  • 1 tl gember (poeder)

  • 1 tl kaneel (gemalen)

  • Mespuntje zout

  Klop de boter met de basterdsuiker met de mixer met garden in ca. 5 minuten tot een luchtige crème. Voeg het ei toe en klop 2 minuten op de hoogste stand. Zeef bloem, bakpoeder, gemberpoeder, kaneel en zout boven de kom. Voeg hazelnoten en anijszaad toe.

  Anijszaad kopen

  Anijszaad kun je niet in iedere supermarkt kopen, kijk daarom ook eens bij biologische winkels of toko's.

 2. Stap 3

  Meng het tot een samenhangend deeg dat niet plakt, voeg eventueel nog 1-2 eetlepels bloem toe als het plakkerig is. Vorm van het deeg een rechthoekig blok, verpak het in plastic folie en leg het 1-2 uur in de koelkast. Verwarm de oven voor.

 3. Stap 4

  Bekleed de bakplaat met bakpapier en knip een tweede even groot stuk bakpapier af. Bestuif het bakpapier op de bakplaat dun met wat bloem. Leg het deeg erop, dek het af met het tweede stuk bakpapier en rol het deeg hierop uit tot een rechthoekige lap van met een dikte van ca. 6 mm. Snijd het deeg in repen van 4 cm en snijd deze weer in reepjes van 2 cm breed.

 4. Stap 5

  Druk, met de duim of met een theelepeltje, in elke koekje aan één kant een deukje (een duimpje). Leg de geboortekoekjes niet te dicht op elkaar.

 5. Stap 6

  Schuif de bakplaat midden in de oven en bak de geboortekoekjes in 25 minuten licht goudbruin en gaar.

 6. Stap 7

  Neem de bakplaat uit de oven en druk meteen in elk koekje met de duim aan één kant een deukje. Schuif de geboortekoekjes op het ovenrooster en laat ze helemaal afkoelen.

Geboortekoekjes versieren

 1. Stap 8

  • 1 zakje Dr. Oetker Roze Glazuur

  Verwarm het glazuur volgens de aanwijzingen op de verpakking en schenk het in een kommetje. Dip de geboortekoekjes aan de niet ingedeukte kant in het glazuur, laat het wat afdruipen en leg ze terug op het rooster. Herhaal het dippen voor een intensere roze kleur.

  Blauwe geboortekoekjes?

  Wil je blauwe geboortekoekjes maken? Voeg een beetje blauwe Dr. Oetker Kleurstof toe aan een zakje Gebaksglazuur. Kneed het glazuur goed door.

Ontvang makkelijk de lekkerste recepten, schrijf je in

Lekker hè al die recepten! Schrijf je in voor onze Bakken.nl nieuwsbrief en krijg elke maand de nieuwste recepten en leuke bakverhalen per e-mail. Zo mis je niets.